Ultima oră

Din Vrancea dodoloaţă: Petreceri cu focuri de artificii de Sfanta Marie în cele mai înstărite sate

Mihai Boicu
17 aug 2014 4424 vizualizări
În acest sfarşit de săptămană mai multe comune s-au “îmbrăcat” în straie de sărbătoare la zilele comunelor, reamintind spiritul de acum zeci de ani la horele satului sau şezători. Muzică pentru popor, premii pentru cei mai isteţi copii, pentru cei care păstrează viu sentimentul că iubirea nu moare niciodată şi se prezintă în faţa comunităţii împreună după 50 de ani.

 Apoi cei mai tineri s-au întrecut în frumuseţe, la Suraia, într-un inedit concurs de miss. În tot acest ansamblu s-au strecurat şi politicienii să apuce şi ei vreo bucată de microfon, ca să nu-i uite lumea şi să le mai povestească vrancenilor cu gumari în picioare cum o să calce ei pe uliţe asflatate. S-au inagurat şcoli, s-au depus coroane de flori pentru eroi, s-au premiat veteranii din război, dar mai presus de toate întreaga comunitate s-a strans în centrul satului să se bucure de cateva momente de veselie la aceste zile ale comunelor stropite din belşug cu bere, iar la final cu focuri de artificii.

Sărbătoare cu fiii satului la Vulturu

La Vulturu a doua ediţie a zilelelor comunei a fost împărţită, la fel ca anul trecut, în două zile. Ziua de sambătă a fost dedicată spiritului comunităţii, din care reprezentarea cea mai importantă a fost întalnirea fiilor satului, iar ieri a fost partea de spectacol a evenimentului. “Zilele comunei Vulturu” au debutat cu o slujbă religioasă efectuată de un sobor format din nouă preoţi la monumetul închinat eroilor comunei. După aceea a fost inaugurat un muzeu al satului, situat în incinta căminului cultural. Aici au fost adunate obiecte vechi de pe vremea bunicilor, printre care se află şi un război de ţesut, încă funcţional. Vechi costume populare, obiecte din viaţa cu zi cu zi, dar şi fotografii vechi de aproape un secol încantă vizitatorii şi ţin trează amintirea înaintaşilor. Printre primii vizitatori ai muzeului a fost ambasadorul Romaniei în Federaţia Rusă, Vasile Soare, un om pasionat de istoria locurilor. Întalnirea fiilor comunei Vulturu, desfăşurată la căminul cultural, a fost un moment emoţionant, în care vulturenii din toate părţile ţării, dar şi din alte ţări, s-au întalnit şi au schimbat impresii despre ceea s-a mai întamplat în viaţa lor, dar şi a comunităţii. “Ne mandrim cu oameni ca judecătorul Curţii Constituţionale, Tudorel Toader, ambasadorul Vasile Soare, preotul Ştefan Stanciu, ingineri, profesori, preoţi, pe care îi rog să ne ajute la dezvoltarea comunei.”, a spus primarul Nicuşor Păcuraru.

“Nu trebuie să ne pierdem sufleteşte”

Ambasadorul Vasile Soare le-a spus că celor prezenţi că organizarea unor asemenea momente este foarte importantă pentru comunitate. “Dacă sufleteşte ne vom pierde, ne vom pierde definitiv. Ar fi un precedent periculos să nu găsim acel liant care să ne aducă împreună”, a spus ambasadorul Romaniei în Rusia. Acesta a arătat că respectul faţă de istorie şi înaintaşi sunt foarte importante pentru identitatea comunei, salutand în aceste context înfiinţarea unui muzeu. “Am fost puternic emoţionat să văd obiectele copilăriei mele. Aceste obiecte vor reprezenta continuitatea pentru copiii noştri, să nu uite că aici au fost părinţii părinţilor noştri. Haideţi să facem un efort să îl păstrăm ceea ce este al nostru”, a spus ambasadorul Soare. Acesta le-a reamintit vulturenilor că în mijlocul lor se află un veteran de război cu varsta de peste 100 de ani, Grigore Stoica, care a petrecut cinci ani în lagărele din Kazahstan.  Anul trecut, Vasile Soare s-a plans de starea drumului spre satul Maluri, de unde este originar, unde a dat din groapă în groapă cu maşina. Acum drumul a fost îndreptat, iar ambasadorul şi-a exprimat speranţa că la a treia ediţie şoseaua va fi şi asfaltată. Vasile Soare a mai cerut autorităţilor locale să salveze “mica deltă” de pe paraul Leica, spunand că biodiversitatea de aici a fost distrusă de lucrările concesionarilor. Primarul Nicuşor Păcuraru i-a înmanat ambasadorului un istoric al veteranului Grigore Stoica, cu întampările prin care a trecut acesta. Sărbătoarea comunei a continuat ieri cu un marş de la primărie la piaţa agroalimentară, unde pe scena amplasată acolo a avut un spectacol.

S-a înfiinţat corul comunei Vulturu


La Vulturu şi-a făcut debutul Corul “Ştefan Andronic”

A doua ediţie a “Zilelor comunei Vulturu” a avut parte de un moment inedit: înfiinţarea unui cor al comunei, sub bagheta lui Dumitru Săndulachi, dirijorul Corului Pastorala. Cei 28 de membri au repetat timp de o lună şi jumătate pentru momentul artistic susţinut pe scena căminului cultural. Printre membrii corului se numără şi primarul Nicuşor Păcuraru şi soţia sa, Dorina, despre care Dumitru Săndulachi a spus că au voci frumoase. La propunerea dirijorului Corului Pastorala, corul din Vulturu a primit numele compozitorului Ştefan Andronic, originar din Moviliţa. “Printre obiectivele pe care le are, Corul Pastola îşi propune să sprijine înfiinţarea şi reînfiinţarea unor formaţii corale în mediul sătesc, în scopul ridicării nivelului cultural prin valorificarea creaţiilor culturale romaneşti. Ştefan Andronic este compozitorul şi pedagogul din Moviliţa care prin creaţia sa a sprijinit mişcarea corală din ţară şi din Vrancea”, ne-a spus prof. dr. Dumitru Săndulachi, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale Corale din Romania. La primul spectacol al Corului “Ştefan Andronic” repertoriul a fost format din melodii ardeleneşti. După prima reprezentaţie, corul a primit invitaţii de a participa şi alte evenimente.

La Vîrteşcoiu s-au dat premii şi s-a inaugurat o şcoală


Sărbătoarea comunei Vîrteşcoiu, din 15 august, a avut mai multe aspecte, care s-au îmbinat într-un eveniment care a atras mulţi dintre locuitorii comunei. Pe de o parte a fost spectacolul din centrul localităţii, unde au participat artişti cunoscuţi, care i-au încantat şi distrat pe oameni. Pe de altă parte, autorităţile au premiat cele mai bune cupluri, cei mai buni elevi şi au inaugurat o şcoală. Manifestarea a început cu premierea cuplurile cu peste 50 de ani de căsnicie. “Sper să ne vedem şi la 100 de ani, dar atunci nu ştiu cine va fi primar”, a glumit primarul Viorel Mîrza. De asemenea, elevii cu rezultate bune la învăţătură au primit aprecierea autorităţilor locale, iar numărul mare al celor care au obţinut medii de peste 9.00 a arătat că actualele generaţii de elevi sunt prietene cu învăţătura. Autorităţile i-au recompensat şi pe sportivii care s-au remarcat în competiţii. “Felicit elevii pentru rezultatele foarte bune pe care le-au obţinut şi pe cadrele didactice pentru efortul şi silinţa pe care le-au depus pentru aceste rezultate”, a spus primarul Viorel Mîrza.

Şcoală nouă pentru 200 de elevi

Ziua comunei a fost prilejul pentru inagurarea unei investiţii aştepată de toată lumea: şcoala gimnazială de la Rotileşti, unde învaţă circa 200 de elevi. Lucrările au fost începute în 2012, cu fonduri de la Banca Mondială, Guvern, dar şi cu contribuaţia Consiliului Local, prin finanţarea Consiliului Judeţean Vrancea. Şcoala căpătat o nouă înfăţişare, care i-a impresionat pe foştii elevi, care au remarcat diferenţa faţă de condiţiile în care învăţaseră ei. Inspectorul general şcolar adjuct, Luminiţa Balaban, a afirmat că nu a recunoscut şcoala cand a trecut pe langă ea. “Ne bucurăm că am reuşit să terminăm această şcoală, iar profestorii şi elevii pot învăţa în condiţii civilizate. Lucrările au început în anul 2012, dar demersurile pentru realizarea lor au fost făcute din anii 2009, 2010”, a spus primarul  Mîrza. La randul său, deputatul Angel Tîlvăr a declarat că în învăţămant banii nu se cheltuie, ci se investesc. “Îl felicit pe domnul primar pentru încăpăţanare, pentru că banii nu se obţin dacă nu te lupţi pentru ei. Chiar şi şcolile se repară în regim concurenţial”, a spus parlamentarul. La randul său, Ionel Cel Mare, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, a subliniat faptul că la o zi importantă  autorităţile locale inagurează o investiţie importantă, după ce şi anul trecut s-a întamplat acelaşi lucru, atunci cand s-a inagurat Centrul Cultural “Petre Saragea”. La final, invitaţii au vizionat un film despre Vîrteşcoiu la centrul cultural al comunei.

Sărbătoarea Ciorăştiului a fost mai mare ca anul trecut

Autorităţile din comuna Ciorăşti au continuat sărbătoarea comunei cu o a doua ediţie, care a avut loc în ziua Sfintei Mării. Evenimentul a atras şi mai mulţi oameni ca anul trecut şi a fost o reuşită din acest punct de vedere. Spectacolul artistic a fost organizat în faţa căminului cultural, unde se află un chioş construit pentru asemenea evenimente. Artiştii invitaţi să cante aici au adunat în număr mare locuitorii comunei, care s-au distrat pană tarziu în noapte, cand a avut loc un foc de artificii. Atmosfera a fost întreţinută de comercianţii de mici şi bere, în timp ce copiii s-au putut simţi bine cu echipamentele de joacă montate în centrul Ciorăştiului. “Ziua comunei” a fost organizată prima dată anul trecut, la iniţiativa actului primar Nicolae Braicău. Şi la Milcovul a fost programată o petrecere de ziua comunei, dar care era pusă sub semnul întrebării de ploaia care a căzut ieri după amiază.  (Mihai BOICU)

Mai multe imagini de la Zilele comunelor puteti viziona pe contul de Facebook al Echipei ZdV


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Suraianul, acum 3538 zile, 12 ore, 19 minute, 47 secunde
La Suraia lui vecele Ridiche ii zornaie catusele de la DNA...in curand. Bine ca l-a premiat Grosu poate se duce si el impreuna la pachet ca doar au facut impreuna afaceri pe spatele satenilor.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.