Ultima oră

Energofaga Primărie Focşani nu are o situaţie a apartamentelor izolate termic pe banii proprietarilor

Iulia Crețu
27 iul 2014 3391 vizualizări
10.000 gigacalorii au fost înghiţie în 2013 de unităţile municipalităţii.Serviciul Investiţii din Primăria Focşani nu ştie caţi focşăneni şi-au reabilitat pe banii lor apartamentele.Cei de la Serviciul Taxe Locale recunosc că aceste îmbunătăţiri ale eficienţei energetice făcute de cetăţeni nu beneficiază de niciun fel de scutire la plată.Primăria Focşani a reuşit să izoleze termic doar trei blocuri, şi acelea în mandatul guvernamental trecut, de atunci nefiind început niciun alt proiect.Administraţia locală are în intenţie continuarea programului de modernizare al ENET şi al reţelelor, dar nu se ştie caţi clienţi va mai ţine în sistemul centralizat.Se caută proiecte pe bani europeni pentru creşterea eficienţei energetice la unităţile de învăţămant, cele mai mari consumatoare de energie electrică şi termică

Municipalitatea focşăneană clamează că doreşte să reducă consumul energetic al clădirilor, dar nu deţine o situaţie a apartamentelor izolate termic pe banii cetăţenilor, fără ajutor de la autorităţi, şi are în subordine zeci de unităţi care înghit energie termică şi electrică fără control. În Focşani sunt zecii de mii de locatari ai blocurilor care au decis să nu mai aştepte la nesfarşit programe guvernamentale sau ale autorităţilor locale care să le termoizoleze locuinţele, proiecte care s-au dovedit nerealizabile. Într-un răspuns oferit Ziarului de Vrancea, Primăria Focşani recunoaşte că pană acum n-a fost interesată să afle caţi focşăneni au capitonat pereţii cu polistiren, au schimbat ferestrele şi instalaţiile termice din interiorul locuinţelor. Ba mai mult, deşi la un moment dat primarul Decebal Bacinschi opina că aceşti locatari care s-au preocupat să îmbunătăţească performanţa energetică a casei lor ar putea beneficia de anumite scutiri la plata taxelor şi impozitelor, acest lucru a fost pură demagogie. “Nu deţinem astfel de informaţii (n.r. cu privire la numărul apartamentelor din Focşani izolate termic pe banii proprietarilor)”, transmite inginer Cristina Costin de la Serviciul Investiţii din Primăria Focşani. “Persoanele care şi-au reabilitat termic clădirile nu beneficiază de scutiri sau reduceri la plata impozitelor şi taxelor locale”, spune şi Meluş Năzaru, şef la Serviciul de impozite şi taxe locale. Pentru a-şi demonstra incapacitatea de a implementa un proiect subvenţionat de la bugetul local, municipalitatea anunţă că în oraş au fost reabilitate termic doar trei blocuri în cartierul Sud al municipiului. “Prin Programul naţional privind creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe cofinanţat prin bugetul de stat pentru municipiul Focşani au fost reabilitate termic următoarele amplasamente: lot 1: B-dul Bucureşti nr. 7 bl. A 2, scările 1 şi 2; Lot 2: strada Aleea Echităţii nr. 1 bl. C, scările 1,2 şi 3; Lot 3: strada Constructorului nr. 7, bloc F4. Costul total al investiţiei : 1.008.800,51 lei”, a precizat Cristina Costin. Reabilitarea celor trei blocuri s-a realizat în guvernarea PDL, de atunci nemaifiind realizată nicio astfel de investiţie. Cota de participare la reabilitare a fost de 20% asociaţia de proprietari, 30% Primăria Focşani şi 50% bugetul de stat.

Se aşteaptă continuarea modernizării reţelelor termice

Municipalitatea habar nu are cate apartamente au fost izolate termic de focşăneni, pe banii lor, dar nici nu le oferă scutiri la plată celor care şi-au “căptuşit” locuinţele

Şi acestea ar putea fi primele şi ultimele blocuri reabilitate în totalitate prin programe naţionale sau locale, Primăria neavand în clar niciun proiect de îmbunătăţire a performanţei energetice a blocurilor de locuit. Totuşi, administraţia Decebal Bacinschi susţine că va avea în vedere reabilitarea termică a blocurilor, “ca urmare a solicitării cetăţenilor care include reabilitarea subsolurilor blocurilor, anvelopare termică, precum şi schimbarea ferestrelor”, dar şi a unităţilor de învăţămant “prin accesare de fonduri europene”, după cum se arată într-un răspuns furnizat de Primăria Focşani. Tot pentru a scădea pierderile de energie termică, în Focşani s-a început reabilitarea sistemului centralizat de alimentare cu energie termică. “Municipiul Focşani a elaborat o nouă aplicaţie de finanţare ce vizează continuarea investiţiilor în sistemul de termoficare prin reabilitarea punctelor termice şi a reţelelor de transport şi distribuţie aferente şi în celelalte zone ale oraşului unde reţelele de termoficare nu sunt reabilitate în scopul creşterii eficienţei energetice prin reducerea pierderilor”, a precizat şi Ioana Stoica, de la Compartimentul Contracte, achiziţii, energetic. În această aplicaţie se are în atenţie modernizarea a 23 de puncte termice, realizarea altora două noi, realizarea unui dispecerat termoficare, reabilitarea a peste 30 km de reţele şi construcţia a altora noi în lungime de peste 2 km. “În prezent, această aplicaţie de finanţare este în evaluare la Programul Operaţional Sectorial Mediu, urmand ca după aprobare să demarăm implementarea proiectului”, mai spune Stoica.

2028, anul terminus pentru creşterea eficienţei ENET

Primăria Focşani consideră, în continuare, că reabilitarea sistemului centralizat de încălzire şi modernizarea ENET pe bani europeni au fost cele mai bune soluţii pentru reducerea emisiilor de gaze şi îmbunătăţirea eficienţei energetice. În cadrul master planului au fost luate în considerare şi analizate trei scenarii strategice de alimentare cu energie termică: scenariul I – alimentare centralizată cu energie termică; scenariul II – alimentare descentralizată cu energie termică; scenariul III – alimentare individuală cu energie termică. A fost considerat cel mai bun primul dintre ele. “Acesta presupune alimentarea cu energie termică în continuare în sistem centralizat în condiţiile unor investţii majore atat la sursa de producere a energiei termice şi electrice, cat şi în sistemul de transport şi distribuţie a energiei termice. În acest sens, municipiul Focşani a demarat în 2011 proiectul «Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Focşani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice» avand următoarele obiective: reducerea poluării aerului, introducerea măsurilor de eficienţă energetică, asigurarea accesului la serviciul public de alimentare cu energie termică la preţuri suportabile, în special pentru categoriile de populaţie cu venituri mici”, se mai arată în răspunsul Primăriei Focşani.

S-a propus izolare termică pentru 13 şcoli

Cu doar trei blocuri reabilitate termic în oraş, municipalitatea nu stă foarte bine la acest capitol nici în ceea ce priveşte alte construcţii, sedii ale instituţiilor sau unităţi de învăţămant. Municipalitatea declară că a încercat, în momentul în care clădirile au fost reabilitate şi modernizate prin diferite proiecte de investiţii, să aibă în atenţie şi izolarea termică. Pană acum, doar pentru 13 unităţi şcolare a fost propusă şi aprobată reabilitarea termică: Şcoala “Ştefan cel Mare”, Şcoala nr. 3, Şcoala “Alexandru Vlahuţă”, Şcoala “Nicolae Iorga”, Colegiul “Gh. Asachi”, Colegiul “Traian Vuia”, Colegiul “Unirea”, Colegiul Economic, Liceul Pedagogic, Colegiul “Cuza”, Şcoala “Duiliu Zamfirescu”, Şcoala nr. 7 şi Şcoala “Anghel Saligny”.

10.000 de gigacalorii consumă unităţile şcolare din Focşani

Pentru a vedea cat de energofage sunt instituţiile pentru care municipalitatea plăteşte facturi la curent electric, energie termică şi gaze naturale, Primăria Focşani ne-a transmis consumul unităţilor de învăţămant, preşcolar, gimnazial şi liceal, dar şi de la Căminul pentru Persoane varstnice şi de la iluminatului public înregistrat în anul 2013. Cum era de aşteptat, cea mai multă energie electrică este consumată de iluminatul public, 11.134.070 kwh, restul de pană la 12.399.237 kwh fiind trecut în contul şcolilor şi grădiniţelor. În ceea ce priveşte consumul de energie termică, în 2013, totalul a fost de 10.830,25 de gigacalorii. Prin comparaţie, un apartament de două camere, izolat termic, într-o lună de iarnă, consumă numai 1,5-2 gigacalorii. Consumul municipalităţii de gaze în anul trecut a fost de 984.575 mc. În aceste condiţii, cat de realizabil va fi pentru Focşani ca pană în 2020 să reducă cu 20% emisiile de gaze cu efect de seră, să crească ponderea surselor de energie regenerabilă la 20% şi să crească cu 20% eficienţa energetică, aşa cum se arată în obiectivele europene de realizat pe următorii şase ani? (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
cetateanul, acum 3553 zile, 3 ore, 48 minute, 42 secunde
Sa dan in judecata toti locatarii care au facut izolatia termica la bolc primaria Focsani.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.