Ultima oră

Oprişan a semnat, după “lupte seculare”, contractul pentru centrul de la Haret

Mihai Boicu
21 iul 2014 2636 vizualizări
Contractul în valoare de peste 9 milioane de euro a fost obţinut de asocierea Hidroconstrucţia - Iridex Grup Construcţii şi Argif Proiect.Centrul de la Haret urmează a fi construit într-un an. Marian Oprişan a pus întarzierea proiectului pe seama fostei puteri şi a contestării licitaţiilor

Marian Oprişan a “binevoit” ieri să vină la Consiliul Judeţean Vrancea pentru a semna contractul privind “Construcţia Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID), Staţiei de Sortare şi Staţiei de Compostare de la Haret, judeţul Vrancea”. Preşedintele CJ a acuzat vechea putere PDL, deşi suntem în anul 2014, precum şi licitaţiile contestate, fără a spune problemele care au fost în derularea licitaţiilor. De altfel, caştigătorul contractului nu este Vega 93 SRL, firmă care a obţinut iniţial contractul, ci Asocierea SC Hidroconstrucţia SA – SC Iridex Grup Construcţii SRL – SC Argif Proiect SRL. “După piedici repetate puse de Guvernul Boc timp de doi ani şi contestaţii peste contestaţii în justiţie, care au durat doi ani, astăzi reuşim să semnăm acest contract”, a spus Marian Oprişan înainte de a-şi pune semnătura pe document. Lucrările sunt în întarziere cu caţiva ani, din cauza problemelor la încredinţarea contractelor, atat înainte de 2012, cat şi după aceea. “Eu nu pot decat să le doresc succes şi în mod public să le atrag atenţia, este absolut important să le atrag agenţia, pentru că am mai avut situaţii de genul acesta, ca să dau exemplu contractul din Piaţa Unirii. Nu am mai avut pană acum o asemenea situaţie cu Hidroconstrucţia, dar le atrag atenţia că lucrarea trebuie executată în termen, să fie de calitate şi la timp”, a mai spus Oprişan.

Centrul va avea o viaţă de 26 de ani

Contractul privind centrul de la Haret are o valoare de 38,8 milioane lei (peste 9 milioane euro – n.r.), fără TVA, iar perioada de derulare este de 12 luni. Investiţia face parte din Proiectul “Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în judeţul Vrancea”, cofinanţat de UE prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi implementat de CJ. Realizarea centrului de la Haret presupune construirea unui depozit ecologic de deşeuri, construirea unei staţii de compostare, construirea unei staţii de soartare, construirea unei clădiri administrative, parcare, staţie de alimentare cu carburanţi. Capacitatea CMID Haret este de 1,8 milioane metri cubi, iar durata de viaţă este estimată la 26 de ani. Prima celulă construită se va întinde pe o suprafaţă de aproximativ cinci hectare şi va asigura stocarea deşeurilor din tot judeţul Vrancea pentru o perioadă de şapte ani. De asemenea, la Haret se va realiza un sistem de management al apei de suprafaţă, tratarea levigatului, colectarea biogazului rezultat din fermentaţii şi arderea acestuia.

Depozitele neconforme au fost închise

Staţia compostare va avea o capacitate de 15.000 tone pe an şi se compune dintr-o zonă de recepţie, o zonă de compostare, o zonă de maturaţie şi o zonă de depozitare, care vor ocupa o suprafaţă de 2 hectare, potrivit datelor din proiect. După finalizarea CMID se estimează că aici vor putea fi depozitate 70.000 tone de deşeuri. De asemenea, CJ a anunţat că, în cadrul SMID, a fost finalizat contractul de lucrări “Reabilitarea şi închiderea depozitelor urbane neconforme din judeţul Vrancea”. Contractul s-a derulat pe o perioadă de 16 luni şi avut o valoare de 15 milioane lei fără TVA. Ca urmare, depozitele neconforme de gunoi de la Panciu, Odobeşti, Mărăşeşti, Goleşti şi Adjud au fost curăţate şi, ulterior, închise. “Proiectul “Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în judeţul Vrancea” urmăreşte să stabilească, la nivelul judeţului Vrancea, un sistem de management al deşeurilor sustenabil, suportabil şi eficient, care îndeplineşte directivele Uniunea Europene şi legislaţiei Romaniei”, se arată într-un comunicat de presă al CJ. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
antijeguri, acum 3537 zile, 14 ore, 55 minute, 9 secunde
shutzul a semat dupa lupte seculare pentru ca nu era multumit de comision
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.