Ultima oră

VIDEO!!! Senzaţii extreme la pompieri de ziua lor: coborarea pe franghie

Raluca Manolache
21 iul 2014 1465 vizualizări
23 iulie a fost declarată Ziua Aniversară a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” Vrancea u invitaţii de onoare au fost pompierii pensionari, care au dorit să vadă cum s-a dezvoltat ISU, dar şi voluntarii Asociaţiei „Focul Viu” care le-au arătat celor interesaţi cum se coboară de la înălţime pe franghie u pompierii din Focşani şi-au început activitatea în 1835 într-un bordei neîncăpător şi stricat şi se numeau pojarnici

Porţile subunităţilor de pompieri din judeţ s-au deschis ieri pentru toţi cei care au dorit să intre pentru cateva momente în lumea celor ce se luptă cu focul. Activitatea a fost organizată cu prilejul sărbătoririi Zilei Aniversare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea, eveniment marcat pentru întaia oară. „Aflaţi în permanenţă în prima linie la intervenţii şi confruntandu-se mereu cu pericol de tot felul, pompierii înţeleg foarte bine importanţa vieţii şi preţuiesc memoria înaintaşilor. Istoria ne oferă multiple ocazii de a cinsti pe cei care au fost şi de a ne bucura împreună la momente aniversare. (....) Din acest an, însă, mai avem un prilej de bucurie, pentru că, începand cu anul 2014, vom sărbători, la fiecare 23 iulie, Ziua Aniversară a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea”, a precizat lt.col. Flaviu Dorel Chiscop, inspectorul şef al ISU. Invitaţii de onoare ai evenimentului au fost pompierii pensionari, care au dorit să vadă cum s-a dezvoltat ISU în ultimii ani. Pentru ei a fost pregătit un spectacol artistic la Cinematograful Balada. „Din fericire, sunt foarte aproape de dumneavoastră şi vă cunosc activitatea, chiar dacă am ieşit la pensie de cinci ani. Aţi făcut nişte paşi uriaşi în ceea ce priveşte dotarea şi diversitatea misiunilor pe care le executaţi. Sunt mandru că am făcut parte din randul pompierilor militari vranceni, aşa cum şi dumneavoastră trebuie să fiţi mandri că apăraţi viaţa, sănătatea şi bunurile cetăţenilor din judeţul Vrancea”, a fost mesajul transmis de col. (r) Paul Rotaru, fost inspector şef al ISU Vrancea.

Senzaţii tari, la pompieri

Nu au lipsit exerciţiile demonstrative

Invitaţii au putut vedea tehnica din dotarea pompierilor, dar şi cateva exerciţii demonstrative. Escaladarea cu scara de fereastră la etajul doi, stingerea unui incendiu cu ajutorul unui stingător, salvarea unei persoane dintr-o maşină avariată şi acordarea primului ajutor, au fost principalele demonstraţii făcute de pompieri. La această acţiune au fost invitaţi şi membrii Asociaţiei pentru Dezvoltarea Durabilă „Focul Viu” care au dorit să îi înveţe pe cei interesaţi cum se coboară de la înălţime pe franghie. „Colaborarea care a început încet -încet să se dezvolte, s-a materializat şi printr-o invitaţie. ISU ne-a invitat să facem ceva demonstraţii şi să îi învăţăm pe doritori ce înseamnă lucrul cu tehnici de alpinism. Ne-am pregătit cu un rapel”, a precizat Ioan Florea, preşedintele Asociaţiei. Pasionaţii de natură, de munte, cei ce doresc să înveţe ceva nou, pot intra în randul membrilor Asociaţiei pentru Dezvoltare Durabilă „Focul Viu”. „Suntem deschişi. Cei interesaţi ar trebui să ne viziteze la întalnirile noastre de miercuri, să ne cunoaştem un pic şi încet -încet să mergem în diferite locuri unde să exersăm tehnicile cunoscute de noi”, mai spune Florea.

152 de ani de la o singură „Comandă de foc”

Tot ieri, la Cercul Militar din Focşani s-a desfăşurat un simpozion aniversar dedicat sărbătoririi Zilei Aniversare şi împlinirii a 152 ani de la unificarea „Comenzilor de foc” ale pompierilor de dincoace şi dincolo de Milcov. În cadrul acestuia, Vasile Anghel, fostul şef de la SVSU Mărăşeşti, care a ieşit la pensie luna trecută, a primit o diplomă de excelenţă şi o scrisoare de felicitare, după cei 27 de ani de activitate în slujba comunităţii. Acţiunile vor continua miercuri cand în zona Piaţa Unirii se vor organiza ateliere de prezentare a accesoriilor specifice de intervenţie utilizate în timpul misiunilor de angajaţii ISU , dar şi de alte structuri din cadrul Sistemului de apărare şi securitate naţională. De asemenea, se va desfăşura o ceremonie militară ce se va încheia cu defilare de personal şi tehnică specifică din cadrul ISU. (Raluca MANOLACHE)

File din istoria pompierilor vranceni

„În 1832 a luat fiinţă la Iaşi «roata pojarnicilor» (pompierii). După aproape trei ani prinde contur şi în Focşani, aflată cu chirie la Iancu Parvu, iar în 1853 «cazarma arăta ca un bordei neîncăpător şi stricat, ce găzduia 20 de cai pentru sacale şi instrumentele de combatere a incendiilor»”. În 1855 localul arde, iar refacerea lui revenea Eforiei Focşanilor Moldovei” - (Iliescu I.p.55) - se arată în lucrarea „Focşanii – O istorie în date şi mărturii (sec. XVI - 1950)” de Cezar Cherciu. Acestea sunt primele mărturii despre pompierii vranceni. De atunci însă, lucrurile s-au schimbat radical, iar caii au fost înlocuiţi de autospecialele de stins incendii şi autospeciale pe şenile. De-a lungul anilor, în Focşani au avut loc mai multe incendii de amploare. (Z. V.)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.