Ultima oră

Asistenţii şi mediatorii, la raport! Se cere anchetă la Homocea în cazul bebeluşului mort

Raluca Manolache
14 apr 2014 1826 vizualizări
In cadrul unei şedinţe la care au participat asistenţii comunitari şi mediatorii din 36 de localităţi, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate SASTIPEN a cerut autorităţilor ca aceştia să fie susţinuţi să-şi facă treaba cum trebuie u în cadrul întalnirii s-a discutat şi cazul bebeluşului decedat la Homocea, ţinut în casă de familie pentru că nimeni nu a dus trupul la morgă

Asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari din Vrancea au participat ieri, în sala de şedinţe a Consiliului Local Focşani, la o întalnire de lucru convocată de Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate SASTIPEN şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, ce a avut drept scop clarificarea unor aspecte legate de activitatea desfăşurată de aceştia în comunităţile vulnerabile. Nu au lipsit de la întalnire primarii, medicii de familie, dar nici prefectul judeţului Cătălin Kanty Popescu. În cadrul întalnirii a fost abordată şi problema bebeluşului decedat prematur la Homocea, ţinut în casă de familie pentru că nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea să aducă trupul acestuia la morgă. Mariana Sandu, de la Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate SASTIPEN, consideră că în comuna Homocea, unde există mediator sanitar, ar trebui să se facă o anchetă internă, iar în cazul în care se constată că mediatorii nu au vrut să cunoască problema, nu au putut sau nu au ştiut, ar trebui fie să se dea sancţiuni, fie să se găsească soluţii pentru ca astfel de situaţii să nu se mai întample. De asemenea, aceasta a atras atenţia asupra importanţei mediatorilor sanitari în comunităţile de rromi. „Am întalnit femei extraordinare care trebuie să facă acest lucru şi îl fac pe un salariu de aproape 600 – 700 de lei, lucrand cu 700 de persoane. Adică 1 leu pe persoană pentru o lună de zile. Ştiţi că dacă un mediator sanitar previne un caz de TBC într-o comunitate, şi de obicei cand cineva se îmbolnăveşte de TBC nu se îmbolnăveşte doar el ci şi familia lui, persoana cu TBC costă statul roman cel puţin 300 de lei pe lună ca medicaţie. Dacă în familia respectivă sunt doar trei oameni, nu cinci sau şapte, cum sunt în comunităţile de romi, atunci preţul depăşeşte un tratament TBC la o singură familie. Şi cat primeşte un mediator sanitar care face prevenţia? Haideţi să îi susţinem să îşi facă treaba cum trebuie. Dacă s-a întamplat la Homocea şi nu şi-au făcut treaba cum trebuie, atunci ancheta internă să arate acest lucru”, a spus Mariana Sandu.

Rapoarte lunare la DSP

În cadrul întalnirii, a fost prezentat şi un bilanţ al activităţilor desfăşurate de asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari în ultimul an. Dr. Cornelia Drăgună, medic şef la Compartimentul de Supraveghere în Sănătate Publică din cadrul DSP Vrancea, şi care din acest an coordonează şi activitatea asistenţilor comunitari, a ţinut să menţioneze că bilanţul este „sărăcăcios” în informaţii. Aceasta pentru că nu toţi asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari, care aveau obligaţia pană în luna februarie să trimită rapoartele de activitate, au şi făcut acest lucru. Astfel, asistenţii comunitari din cele 36 de localităţi din judeţ au raportat că au depistat 931 de familii cu risc social, iar 230 persoane au fost înscrise pe listele unui medic de familie. Au fost depistate 727 cazuri de copii cu probleme socio-medicale, au fost luate în evidenţă 608 gravide şi au fost depistate peste 6.000 de persoane care nu se aflau pe lista unui medic de familie. Au fost ţinute sub supraveghere şi persoanele cu afecţiuni grave, dar şi persoanele cu handicap. Mediatorii s-au plans însă şi de neajunsurile din sistem. Fie că nu au mijloace de transport, spaţii corespunzătoare în care îşi pot desfăşura activitatea, telefon sau chiar calculator. De asemenea, în cadrul şedinţei asistenţii comunitari au fost informaţi că de acum înainte vor trebui să transmită către DSP lunar un raport de activitate, fiind realizată şi o machetă cu informaţiile ce urmează a fi transmise. Asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari au trecut în 2009 la administraţiile locale, dar finanţarea activităţii lor vine tot de la Ministerul Sănătăţii. Rolul acestora este de educare a comunităţii pentru sănătate, promovarea unor atitudini şi comportamente favorabile unui stil de viaţă sănătos, derularea unor activităţi medicale curative, la domiciliu etc. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.