Home | Actualitatea | P.S. Epifanie Norocel face Protoierie la Adjud

P.S. Epifanie Norocel face Protoierie la Adjud

Publicat de 4528 vizualizari 14 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
P.S. Epifanie Norocel face Protoierie la Adjud

Aceasta este prima dintr-o serie de trei noi protoierii care vor fi infiintate in Vrancea in 2008, pentru ca judetul nostru sa devina Episcopie u celelalte doua protoierii ar putea functiona la Vidra si Dumbraveni u preotul Constantin Dobrin, protoiereul de la Panciu, a ramas in functie desi existau informatii ca ar putea fi "pensionat" u infiintarea noii protoierii la Adjud are legatura si cu scandalul de la Ruginesti, care a zguduit BOR u preotul Dumitru Poiana s-a inscris in Asociatia religioasa condusa de Ion Preoteasa, despre care se spune ca are scop scindarea Bisericii u Ministerul Culturii sustine ca Asociatia religioasa de la Ruginesti este in afara legii

Pentru a gestiona mai bine viata bisericeasca, Episcopia Buzaului si Vrancei a infiintat o noua parohie la Adjud. Aceasta va avea sub ascultare canonica o parte din parohiile din partea de nord a judetului, care au functionat pina acum in subordinea Protoieriei din Panciu. "De la 1 ianuarie 2008, se va deschide Protoieria Adjud pentru parohiile din acest colt de judet. Urmeaza sa fie ales noul protoiereu, sa fie gasit spatiul necesar, sa fie angajat personalul acestei Protoierii, respectiv contabil si secretar. Este posibil ca din 2008, alaturi de Protoieria din Adjud, sa mai fie infiintata o protoierie", ne-a spus pr. prof. Costica Panaite, consilier cultural si purtator de cuvint al Eparhiei Buzaului si Vrancei. Din surse neoficiale ar fi vorba despre o Protoierie la Vidra si alta la Dumbraveni, ceea cea ar insemna ca Vrancea sa aiba din 2008 nu mai putin de sase Protoierii. La Vidra a mai existat o Protoierie inainte de Al Doilea Razboi Mondial, care se numea "Vrancea" si deservea Vrancea arhaica. Se vorbeste chiar despre infiintarea unei Protoierii la Odobesti pentru parohiile din podgorie si de pe Valea Milcovului. Cu aceasta noua configuratie bisericeasca, din anul 2008 Episcopia va depune din nou la Sfintul Sinod cererea pentru transformarea Episcopiei in Arhiepiscopie, iar Vrancea are toate sansele sa devina Episcopie, cu episcop vicar la Focsani. Se pare ca exista si interese politice in joc, unii politicieni vrinceni sustinind - si material si moral - ideea unei Episcopii de Vrancea.
Cit despre zvonul care-l dadea ca scos la pensie pe protoiereul de Panciu, pr. Constantin Dobrin, si secretarul Protoieriei, pr. Stefan Aga, acesta a fost doar un foc de paie intrucit acestia au fost reconfirmati in functii. Desi este unul din autorii morali ai trecerii parohiei Ruginesti 2 la Asociatia Biserica Crestinilor Ortodocsi Romani, protoiereul s-a dovedit mai stapin pe situatie ca episcopul Epifanie Norocel. S-au schimbat trei patriarhi ai Romaniei si trei episcopi la Buzau, dar preotul Dobrin ramine la conducerea Protoieriei Panciu, functie pe care o ocupa inca din timpul episcopului Antim Angelescu, adica de aproape trei decenii. Asta da performanta!

Asociatia preotului Poiana, in afara legii

Cazul preotului Poiana de la Ruginesti revine in actualitate. Asociatia Biserica Crestinilor Ortodocsi din Romania (ABCOR),
Filiala Ruginesti este, conform precizarilor de ultima ora, din partea
expertilor din Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), in afara legii. Pina la reglarea acestui aspect juridic, activitatea parohiei "Sf. Imparati Constantin si Elena", devenita Filiala a ABCOR in august a.c., este considerata de Secretariatul de Stat pentru Culte ca ilegala. "Legea Cultelor nr. 489 din 2006 prevede in mod expres ca orice asociatie religioasa sa ceara un aviz de functionare din partea Secretariatului de Stat pentru Culte. Pina in prezent, Asociatia Crestinilor Ortodocsi Traditionali Liberi (ACOTL) nu a depus la MCC o cerere pentru a obtine acest aviz. Ca sa fie asociatie religioasa conform noii legislatii, trebuie sa faca dovada inscrierii a 300 de membri", ne-a spus teologul Florinel-Irinel Frunza, expert in probleme religioase din Secretariatul de Stat pentru Culte. Ca nu are avizul de functionare o dovedeste si faptul ca Ion Preoteasa, presedintele acestei asociatii religioase, nu a comunicat pina la aceasta data la Secretariatul de Stat pentru Culte schimbarea denumirii din ACOTL in ABCOR, tocmai pentru a evita cerintele noii legi. Conform teologului Florinel-Irinel Frunza, in nomenclatorul Secretariatului de Stat, asociatia condusa de Preoteasa se numeste inca ACOTL. Preotul raspopit Dumitru Poiana spune ca nu are cunostinta de situatia juridica a "organizatiei mama" de la Bucuresti. "Nu stim exact daca Ion Preoteasa are avizul cerut de Legea 489 din 2006, dar pe cel din 2003 il avem. Atita timp cit la Judecatoria din Adjud ne-au inscris ca Asociatie, presupun ca exista acest aviz", ne-a spus Dumitru Poiana, presedintele Filialei Ruginesti a ABCOR.

Parohia din Ruginesti, manipulata de falsul mitropolit

Falsul mitropolit Ion Preoteasa a reusit se pare sa-i insele pe credinciosii din Ruginesti si pe Dumitru Poiana, preotul paroh caterisit pe motive disciplinare de Episcopie in aprilie a.c., si i-a atras in asociatia sa. ACOTL a fost fondata de Ion Preoteasa in 2003, cu avizul fostului secretar de stat din Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) Laurentiu Tanase, dar s-a "transformat" in 2007 in ABCOR, modificind numele, dar pastrind statutul. ABCOR este cea mai noua denumire a fostei Bisericii a Crestinilor Ortodocsi Traditionali a Vlahilor de Pretutindeni (BCOTVP), pseudo-biserica al carei fals mitropolit este Ion Preoteasa, cel care vine si tine slujbe in vesminte arhieresti la Ruginesti. Ion Preoteasa nu este un episcop recunoscut de stat si nu apartine nici unuia din cultele recunoscute de statul roman, ci apartine unei pseudo-biserici cu baze la Cernauti si este banuit ca are ca misiune dezbinarea Bisericii Ortodoxe Romane, asa cum a fost dezbinata Biserica Ortodoxa Bulgara. Paradoxal, desi nu este trecuta in nomenclatorul asociatiilor religioase de la Secretariatul de Stat pentru Culte si nu are nici avizul cerut de Legea Cultelor, asa cum rezulta din cele sustinute de responsabili din MCC, Judecatoria Adjud a inscris-o in registrul asociatiilor. "La registrul asociatiilor de la Judecatoria din Adjud a fost inscrisa Asociatia Biserica Crestinilor Ortodocsi Romani (ABCOR), filiala Ruginesti, avind ca presedinte pe Dumitru Poiana. Deoarece a existat o modificare a numelui initial al asociatiei, am cerut o dovada pe care membrii filialei au depus-o la dosar", ne-a precizat judecatoarea Carmen Narie.

Ion Preoteasa, sub incidenta Codului Penal

Ciudat in aceasta "afacere bisericeasca" este si lipsa de reactie a organelor statului fata de uzurparea titulaturii de episcop de catre Preoteasa, in conditiile in care Art. 240, din Codul Penal, respectiv
"Uzurparea de calitati oficiale", se pedepseste cu inchisoare de la
6 luni la 3 ani. Ion Preoteasa vine in mod constant la Ruginesti in
vesminte arhieresti, predica si nimeni nu-l intreaba nimic. Se pare ca acesta a intrat deja in atentia serviciilor de informatii, potrivit informatiilor noastre. Contactat telefonic, Gigel Sorinel Stirbu, secretarul Secretariatului de Stat pentru Culte, ne-a spus ca problema de la Ruginesti trebuie sa fie rezolvata de credinciosi si Episcopie. Singura solutie care se intrevede ar fi un compromis, din care ar avea de cistigat si Episcopia si credinciosii. Aceasta ar insemna ca parohia, in frunte cu preotul caterisit Dumitru Poiana sa reintre sub jurisdictia Episcopiei. De partea cealalta, Consistoriul eparhial ar urma sa anuleze decizia de caterisire a preotului Poiana, ceea ce este posibil intrucit a fost doar o "caterisire mica", pe motive disciplinare si nu o "caterisire mare", in biserica, prin dezbracarea de vesmintele preotesti. Chiar consilierul juridic eparhial Nicolae Popescu a declarat recent, intr-un jurnal buzoian, ca Dumitru Poiana ar putea fi iertat de ierarhul locului. Ramine de vazut cita putere de iertare are P. S. Epifanie Norocel sau daca Episcopul Buzaului si Vrancei mai crede in Evanghelia pe care o propovaduieste. (Valentin MUSCA)
Galerie Imagini

Subscribe to comments feed Comentarii (14 publicate)

avatar
CUVIOSUL ONANIE NENOROCEL
SA ITELEGEM CA IN AFARA LEGII SUNT NUMAI ACEI CARE NU-S SECURISTI ?
avatar
viorel ot garoafa
Numarul parohiilor dintr-o protoierie este mare, mai ales ca intinderea judetului este relativ mare, dar mai cu seama ca multe sunt situate in zone greu accesibile. Sa nu uitam ca in zona actualei Protoierii Panciu, au fost protoierii la Vidra, Mărăsesti şi la Adjud. Reinfiintarea acestora este o necesitate: mai buna legatura, monitorizarea fenomenelor, o mai profunda si imediată implicare a protoieriei, un contact mai direct.
Poate ar fi necesar sa creasca numarul preotilor. Nu stiu daca e bine sa fie cate un preot la parohie; sa fie si preoti conslujitori care sa fie trecuti pe statul de plata.
Cred ca nu este de neglijat si propunerea de a se infiinta noi parohii, acolo unde conditiile permit acest lucru.
Toate acestea vor duce, poate, la crearea unei Episcopii de Vrancea, o zona cu incarcatura duhovniceasca si monahală. Pe actualul teritoriu al Vrancei au activat peste 90 de asezaminte monahale ...
Ce s-a intamplat la Ruginesti (imixtiune), nu trebuie sa se mai intample. Este o rusine pentru biserica noastra, indiferent de mentalitatile varfurilor sau supusilor; trebuie gasita calea de mijloc.
Sanatate si putere la toti vrancenii!
avatar
Dan Butnaru
In Carta drepturilor omului scrie ca libertatea religioasa este una dintre libertatile fundamentale ale omului. Mai departe scrie ca nici o persoana nu poate fi discriminata pe motive religioase. Deci libertatea religioasa incepe si este legala incepind cu un singur om nu de la 300. Cu ce drept hotarasc acesti birocrati si BOR despre legalitatea unei religii? Aveau si Isus, Mohammed, Buddha si restul fondatorilor marilor religii avize de la la Secretariatul de Stat pentru culte ? Toata persecutia asta cu avize si hirtoage de tot felul este o mare porcarie orchestrata de BOR si statul roman si daca tot ne dam tara civilizata statul roman este numai bun de plata la Curtea drepturilor omului. L-as sfatui pe domnul Preoteasa sa depuna o plingere la Curtea drepturilor omului si sa denunte presiunile la care este supus. Asta ar mai lipsi ca in Europa anului 2007 sa bagam in puscarie conducatori religiosi pe motiv ca n-au aviz de la un obscur Secretariat care nu ar trebui sa aiba nimic de spus in ceea ce priveste religia. BOR ar trebui sa-si vada de idealurile crestinismului ca sa-si pastreze adeptii nu sa recurga la minarii securiste.
avatar
un credincios
Ganditi bine Viorel od Garoafa, dar cine plateste angaralele unui Protopopiat, care inseamna cel putin 4 persoane ce urmeaza a pune din nou biruri tot pe spatele preotilor. Am impresia ca dvoastra dle Viorel from Garoafa va imaginati ca preotii traiesc cu aer. Deja la mai mult de jumatate de praohii, si un preot este mult, pt ca salariile sunt mici si serviciile religioase putine. Nu comparatii cateva parohii din oras cu imensitatea parohiilor de la sate. Nu vreti sa pricepeti ca greul il duce preotul simplu de la sat, nu derbedeii cu pile ajunsi preoti prin orase. Nu securisti Dobrin si Dumbrava care au parohii in Panciu si Focsani. Mai lasati-o cu infiintarea unor noi parohii si cu Episcopia de Vrancea.
avatar
ioana lazarescu
De cand POPOIU a demonstrat ca este "un bun manager"(auzi tu!)?Pai si-a adus toate cumetrele(PANAITE,DUMBRAVA etc)si foste si actuale amante in inspectorat, a facut un dezastru in scoli si cate si mai cate.Auzi tu a intrat in PLD "dupa o indelunga chibzuinta".Pai a lins blidele si pe la PSD ,PNL si acum intra in PLD ca sa se apropie de PD, caci nu prea are loc la PDisti?Este o javra murdara si perversa un securist periculos.Sa-l votam ca primar?Mai fratilor vedet-va de treaba!"Domnule" Popoiu vrei sa-ti aduci cumetrele si in primarie?Chiar vrei sa fim condusi numai de curve?La inspectorat nu aveai loc de ele!POPOIU=MIZERIE,CORUPTIE SECURITATE
avatar
gherman
APROAPR TOTI CONDUCATORII EPISCOPIILOR ORTODOXE DIN TARA SUNT TURNATORI SI FOSTI SECURISTI, IN CAZUL IN CARE NU E EPISCOPUL, ATUNCI CU SIGURANTA SUNT CONSILIERII.
LAUDA PC. PARINTE PROTOPOP pr. Constantin Dobrin, PENTRU INITIATIVA TRECERII PAROHIEI RUGINESTI 2, LA O BISERICA ADEVARATA, UNDE SE POATE SPUNE ADEVARUL DE CREDINTA PE FATA! II INTREB PE CEI DE LA BOR: DE CE NU IL ARDETI PE RUC PE IPS MITROPOLIT IOAN?... DE CAND SE INPUNE CREDINTA SI RELIGIA CU FORTA, CU POLITIA SI CU JANDARMII? CHEMATIL DIN MORMANT PE GENERALUL BUCOV SI PE IMPARATEASA TEREZA, O SA VA AJUTE ! CRED CA AM AJUNS VRENURI MAI RELE CA PE VREMEA INCHIZITIILOR, SI MULT MAI RELE CA PE VREMEA COMUNISTILOR. IPS PARINTE MITROPOLIT IOAN PREOTEASA, TINETI-O CU CREDINTA CEA ADEVARATA! SI EU DOREC SA ADER LA ACEASTA CREDINTA! NU VA LASATI!
avatar
SISINIE
RUSINE PS EPIFANIE
avatar
sisinie
biserica s'a ridicat din munca oamenilor si apoi s'a ancercat anlaturarea preotului care s' a ostenit atatia ani alaturi de credinciosi. e un furt ceea ce s'a ancercat. FELICITARI PARINTE DUMITRU.
avatar
PR.IONUT
SPOVEDESTE-TE SI IMPARTASESTE-TE,CERE INTELEPCIUNE DE LA DUMNEZEU SI APOI SA RUNCI CU PIATRA.
avatar
ionut
Parinte nu mai umblati cu cioara vopsita ca stiti si dumneavoastra ca in biserica e o mafie...nu iei parohie fara sa dai 5000 de euro si asta pt a te trimite acolo unde sunt abia 100 de familii...asa ca nu mai vb de intelepciune
avatar
student teologie
E pericol cu mafia.NU iei parohie fara cunostinte si pile.Parohiile sunt tinute pt tembelii de copii ai unor preoti care nu mai pot de prostie si de curvasareala si oamenii buni dar fara pile nu pot deveni preoti...PENTRU CA NU AU PILE
avatar
ionut
SA va fie rusine...nu sunteti decat draci in sutane
avatar
smintit
Sefii mari arunca cu pietre in bietii oameni in loc sa le vada dorintele si sa se mai aplece si asupra lor. Mai rau, ne si mulg, ne si tund iar ei se lafaie in loc sa le fie mila de oi. Pacat!
avatar
radu
pr dobrin e un SUPER om,are un suflet de exceptie si e de o modestie extraordinara!Domnilor ziaristi de provincie, parintele nu" a fost pensionat" ci s-a pensionat!!!Era o dorinta a dansului de multi ani...
total: 14 | afişare: 1 - 14

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

  • Trimite unui prieten Trimite pe mail
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0.00

Soarele răsare: 6.57
Soarele apune: 19.36
Calendar creștin- ortodox: Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor (Denia Canonului Mare)
Calendar catolic: Sf. Eustasie, ep.

Maxima zilei: „Vremurile noastre sunt vremea mediocrității, a lipsei de sentimente, a pasiunii pentru incultură, a lenei, a incapacității de a te apuca de treabă și a dorinței de a avea totul de-a gata.” (Feodor Mihailovici Dostoievski)

Curs BNR:
1 Euro – 4.5500 lei
1 Dolar American (USD) – 4.1870 leiUltimele stiri / locale

    Ultimele stiri nationale

    Newsletter

    Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail