Ultima oră

Preotii Episcopiei au slujit pe ulita la Ruginesti

Valentin Muscă
3 iul 2007 6236 vizualizări
Episcopul Epifanie Norocel a trimis la Ruginesti un nou preot in locul slujitorului caterisit Dumitru Poiana u deoarece credinciosii nu i-au primit in biserica, slujitorii Episcopiei, in frunte cu Nicolae Popescu, au slujit pe o ulita u desi este caterisit, preotul Poiană nu exclude reluarea dialogului cu Episcopia Buzăului si Vrancei si regretă situatia la care s-a ajuns u în decembrie 1989, cînd multi preoti l-au contestat pe Epifanie, preotul Dumitru Poiană spune ca a fost printre putinii slujitori care i-au luat apărarea

"Popescu, Poiana si Preoteasa"

Inca un episod din serialul "Popescu, Poiana si Preoteasa" s-a derulat ieri, la Ruginesti. Preotul Nicolae Popescu, consilierul juridic al Episcopiei Buzaului si Vrancei, impreuna cu un sobor de preoti a descins duminica dimineata la parohia "Sfintii Imparati Constantin si Elena" - Ruginesti 2 de pe Valea Domositei. Ca de fiecare data, credinciosii nu l-au primit de trimisul Episcopului Epifanie Norocel, acesta fiind nevoit sa slujeasca in strada. Unul dintre motive a fost aducerea de catre Nicolae Popescu a unui alt preot pentru a-l instala in locul fostului slujitor Dumitru Poiana, caterisit in luna aprilie si care, conform reglementarilor Bisericii Ortodoxe Romane, nu mai are dreptul sa slujeasca intr-o biserica ortodoxa. Numai că, in aceeasi lună, fostul preot Poiană s-a afiliat la asociatia religioasă a preotului caterisit Ion Preoteasa, sub a cărei acoperire activează in Romania Biserica Crestinilor Ortodocsi Traditionali a Vlahilor de Pretutindeni (BCOTVP). Aceasta are are sediul la Cernauti, in Ucraina, si este banuita a fi o structura infiintata de fostul KGB pentru a penetra statele fostului "lagar socialist". "Am trecut la asociatia lui Preoteasa pentru că nu mai aveam de ales. Eram al nimănui, eram practic pe drumuri. îmi pare rău că am ajuns in această situatie si nu am crezut vreodată că am să fiu dat afară din Biserică. Unii colegi de-ai mei au furat banii Bisericii, au vindut păminturile Bisericii si i-au prins la furat prin magazine, au fost turnători la Securitate si nu au pătit nimic. Pe mine, dacă nu au putut să mă schimbe, m-au caterisit", ne-a spus fostul preot Dumitru Poiană. Cum era de asteptat si cum ar fi trebuit sa intuiasca Nicolae Popescu, credinciosii au refuzat sa-l primeasca la biserica "Sfintii Imparati". Mai mult chiar, nu l-au acceptat nici in curtea bisericii. Revolta crestinilor era asa de mare incit l-au impiedicat sa slujeasca si pe ulitele satului, deoarece amintirile ultimilor sale descinderi in forta erau si sint foarte vii, iar ruginestenii, urmasi de razesi hotariti, nu pot accepta să fie călcati in picioare, fie el si de trimisul Epsicopului. De altfel, slujba tinuta pe ulita a fost pazita de politisti.


Preoteasa "agreat" de autoritatile judetului?


Aceasta este concluzia pe care o trage orice privitor al acestui spectacol de la Ruginesti, inclusiv de persoanele din localitate, neimplicate in aceasta trista poveste. Dupa ce jurnalul nostru a relatat presiunea care se face asupra primarului Adrian Alexe pentru a fi parte in conflict, faptul ca a fost adus aproape cu forta la intilnirile parohienilor, autoritatile abilitate ale judetului nu au luat nici o masura. Asa se explica de ce Ion Preoteasa, unul din asa zisii mitropoliti ai BCOTVP, a reusit sa se impuna la Ruginesti numai in citeva luni, culmea cu ajutorul unor consilieri locali, care sint in acelasi timp membri ai consiliului parohial. Reamintim ca "biserica" lui Preoteasa a reusit clandestin să-si introducă aderenti chiar pină in administratia Patriarhului Teoctist Arăpasu. Pe teritoriul Romaniei, BCOTVP nu este recunoscuta, iar apartenenta la această "biserică" inseamna implicit o activitate clandestina. Totusi, pentru a ocoli legea, Preoteasa & co activeaza la adapostul unei asociatii religioase, cu sediul in Bucuresti. Conform Legii Cultelor, in Romania, pentru a fi recunoscute, o Biserică sau un cult trebuie sa activeze mai intii ca asociatie religioasa cel putin 12 ani si sa aiba un numar de membri cu echivalentul a 0,1 % din populatia Romaniei. In cazul de fata, "biserica" lui Ion Preoteasa nu indeplineste acest lucru.


"Sa dau biserica la vreun mafiot de la Buzău?"


în ciuda climatului tensionat care domneste la Ruginesti si a manipulărilor grosolane din anumite ziare centrale, fostul preot Dumitru Poiană are in continuare usa deschisă dialogului cu Episcopul Epifanie, cu o singură conditie, la dialog să nu participe consilierul juridic Nicolae Popescu. "Cum să nu fiu trist cind văd că am ajuns acolo unde mă tot ameninta Popescu din 2005 incoace, adică să fiu caterisit. Asa mă ameninta de fiecare dată! Am ajuns să fiu dat afară din Biserică pentru că unii vroiau să-mi ia parohia. După 32 de ani de preotie si după ce l-am apărat pe Prea Sfintitul in decembrie 1989, cind unii dintre cei care acum sint in functii de conducere il fugăreau pe la Episcopie, am fost dat afară pentru că nu am acceptat să fim la o parohie de 340 de familii, doi preoti. Am făcut ascultare, am fost trimis la Mănăstirea Ciolanu ca pedeapsă, mi-au luat dreptul să am salariu. Ce vreti să mai fac? Să dau parohia cu biserica la care am muncit cadou la vreun mafiot de la Buzău. Să vină Prea Sfintitul aici, la noi, să vorbească, să vadă ce zic si credinciosii, nu să ne pună pumnul in gură, nici să ne trateze ca pe slugi", ne-a mai spus fostul slujitor. Reamintim că in ultimele săptămini au apărut in presă mai multe materiale, unele cu fotografii banuite a fi fost trucate, care lăsau de inteles că la Ruginesti ar fi centrul tuturor "bisericilor paralele", ceea ce nu este cazul. Preotul Dumitru Poiană ne-a spus că in biserica "Sfintii împărati" nu a slujit niciodată vreun membru al Bisericii Secrete de la Tecuci, de activitatea căruia se decize, iar controversata staretă Elena Iovu a fost prezentă doar la hramul Bisericii, venită pentru Ion Preoteasa si nu ca slujitor, asa cum a apărut in presă. Din cele văzute la fata locului reiese că o bună parte a parohiei este de partea preotului Poiană. Totusi, există si persoane care nu-l agrează. "Nu toti credinciosi sint pentru preotul Poiană. Acesta a fost caterisit si dacă vrea biserică, să-si facă. Asta este biserica noastră, unde am muncit ani de zile că să avem astăzi o frumusete de biserică. A fost făcută cu aprobarea Episcopiei si nu a făcut-o Poiană singur sau cu persoanele din jurul său", ne-a spus Nicu Balaciu, unul din credinciosii parohiei care nu face parte din cercul de sustinători ai fostului preot.


Cum s-a ajuns aici


Evenimentele de la Ruginesti demonstreaza incapacitatea conducerii Episcopiei Buzaului si Vrancei de a controla un incident minor creat in fond de lipsa de diplomatie a unor functionari cu deprinderi staliniste. Interventia in forta pe care o face Episcopia de un an si jumatate pentru a-l inlatura pe Dumitru Poiana nu a facut decit sa-l transforme pe acesta in victima, in urma persecutiilor sistematice incepute in octombrie 2005 cind, cu ocazia sfintirii bisericii, Episcopul Epifanie Norocel i-a adus un al doilea slujitor, care fusese hirotonit cu putin timp in urmă la hramul Mănăstirii Brazi. Au urmat celebrele interventii cu jandarmi ale consilierului juridic Nicolae Popescu si interzicerea lui Poiana de a mai gestiona contabilitatea parohiei, implicit de a-si cistiga existenta, in conditiile in care acesta isi avea sotia in spital la Dumbraveni, iar situatia materială nu este prea bună. Culmea, conflictul s-a terminat in instanta, fostul preot dind in judecată Episcopia, iar Tribunalul Vrancea dind cistig de cauza preotului caterisit. Toate aceste episoade au facut ca ruginestenii, oameni hotariti care au luptat in rezistenta anticomunista după 1945, sa vada in interventiile in forta ale Episcopiei o revenire a politicii comuniste din anii \'50, cind dealurile si padurile de pe Valea Domositei erau intesate de ofiteri ai Ministerului de Interne.


Nicolae Popescu, urit la Ruginesti


Din discutiile avute cu crestinii din Ruginesti am aflat ca acest conflict s-ar stinge dacă Episcopia ar schimba strategia. In primul rind acestia nu doresc sa-l mai vada pe preotul Nicolae Popescu descinzind la Ruginesti insotit de jandarmi, pentru ca, spun acestia, biserica a fost ridicată din banii lor. "Biserica am facut-o din banii nostri si nu ai Episcopiei. Sintem o parohie mică si nu putem sustine financiar doi preoti. Asta este problema", ne-a spus Margareta Pamfil, una din credincioasele parohiei. In plus, vestea despre "interventiile" lui Popescu sint arhicunoscute atit la Ruginesti, cit si peste deal, la Trotusanu, unde in anii \'90 credinciosii i-au rupt vestmintele consilierului Popescu, tot pentru interventii de acest gen. In al doilea rind, credinciosii din Ruginesti nu vor sa primeasca un preot numit de Episcopie, ci unul ales de acestia, pe sulfetul lor. In fond, doua lucruri elementare care ar putea stinge acest conflict si lucrurile ar reintra in normal. Cu o singură conditie: Episcopia Buzaului si Vrancei să vină cu duhul blindetii si nu cu forta muschilor la Ruginesti. Pe de altă parte este posibil ca Episcopul Epifanie să fie dezinformat de oamenii din jurul sau despre realitatile de la Ruginesti si mai ales despre evolutia psihologica a credinciosilor, care nu au vrut niciodata sa paraseasca Biserica. Pentru că principiul de bază al crestinismului este iubirea, iar iubirea presupune iertarea greselilor aproapelui, dacă Epifanie Norocel ar reveni asupra deciziilor sale si fostul preot Dumitru Poiană ar reveni in sinul Bisericii. Ar fi cel mai frumos cadou pe care episcopul l-ar putea face credinciosilor ortodcsi la inceput de mileniu si ar da primul exemplul iertării aproapelui, arătind că Evanghelia pe care o slujeste nu este doar o poveste sau o sinecură. (Valentin MUSCĂ’)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 12

Adaugă comentariu
, acum 739361 zile, 5 ore, 15 minute, 47 secunde
la ruginesti este clar ca popescu este de vina. daca nu erati voi de la ziarul de vrancea ar fi fost maturat de mult poiana. bravo ziarul de vrancea, macar voi sunteti alaturi de preotii de jos
, acum 739361 zile, 5 ore, 15 minute, 47 secunde
Precizare:Preotul Poiana fiind caterisit de care BOR nu mai are dreptul sa slujeasca intr-o biserica ortodoxa care apartine de BOR. In rest poate sluji unde vrea el. Cum biserica din Ruginesti fiind citeste integral
, acum 739361 zile, 5 ore, 15 minute, 47 secunde
o fi biserica facuta de oameni, dar e facuta cu aprobarea Episcopiei. fara aceasta aprobare nimeni nu poate sa ridice o biserica. biserica a fost construita pe un loc sfintit de catre episcopul citeste integral
, acum 739361 zile, 5 ore, 15 minute, 47 secunde
NIC, esti vreun popa de a lui Popescu?
, acum 739361 zile, 5 ore, 15 minute, 47 secunde
Sunt administrator la liceul nr 5 din Focsani si consider activitatea PS Epifanie ca fiind cea mai potrivita ptr judetul Vrancea avind in vedere ca suntem un judet supus legilor cyberspatializate citeste integral
, acum 739361 zile, 5 ore, 15 minute, 47 secunde
DAr problema este ca epifanie e rom , nu cred ca are ceva in legatura cu nemul romanesc . I-am vazut figura neagra pe dealul patriarhiei . Cum poate el sa conduca credinciosii romani ?
, acum 739361 zile, 5 ore, 15 minute, 47 secunde
Poiana Dumintru e un schismatic, fara frica de Dumnezeu si fara credinta.Tot ce savarseste el este nul.Sfintele Taine primite de la ereticul Poiana Dumitru sunt nule, iar acest Musca Valentin este citeste integral
, acum 739361 zile, 5 ore, 15 minute, 47 secunde
Nu mai comentati in nestiinta de cauza. Oamenii acestia sunt niste imorali. Sunt bolnavi psihic si nu trebuie ascultati.Aceasta secta, daca se poate spune asa, este si ilegala si in afara Bisericii.
, acum 739361 zile, 5 ore, 15 minute, 47 secunde
Ca simplu Crestin Ortodox, cred ca toate acuzatiila care vin la adresa IPS. Arhiepiscop si mutropolit IOAN, se datoreaza datorita invidiei si urii din poporul necredincios. Conform Sfintelor citeste integral
, acum 739361 zile, 5 ore, 15 minute, 47 secunde
Pr. Poiana a gresit enorm.Stiu ca are in spate niste abateri grave si , in loc sa-si planga pacatele, face tulburare si-si incarca si mai rau sufletul. Pacat ca atrage in aceasta cadere niste oameni citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.