Ultima oră

Ziarul de Vrancea lansează la Focşani cartea-mărturie a fotografului Emanuel Tânjală

Silvia Vrînceanu Nichita
16 ian 2014 11353 vizualizări
Emanuel Tanjală a acceptat cu drag ca Ziarul de Vrancea să organizeze la Focşani lansarea cărţii sale, “Jurnalul unui fotograf”, care cuprinde amintiri şi imagini memorabile. “Pentru mine, Vrancea a fost locul în care am cunoscut cei mai frumoşi oameni şi cele mai fabuloase locuri, nişte români de la care am avut privilegiul să învăţ cum trebuie să fii ca lumea să te respecte”, spune cunoscutul fotojurnalist.Ziarul nostru vă invită sămbătă la o întalnire cu fotograful, dar şi cu Ioana Avădani de la Centrul pentru Jurnalism Independent, în cadrul unui eveniment ce se anunţă mai mult decat special

Ziarul de Vrancea va găzdui un eveniment de excepţie la sfarşitul acestei săptămani. Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, la ora 14.00, la Ateneul Popular “Maior Gheorghe Pastia” Focşani, va avea loc lansarea cărţii “Jurnalul unui fotograf”, semnată de fotograful Emanuel Tânjală, apărută la Editura Humanitas. La eveniment vor fi prezenţi fotojurnalistul Emanuel Tânjală, autorul volumului, alături de Ioana Avădani, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, una dintre cele mai puternice şi autorizate voci ale societăţii civile, care va vorbi despre carte, dar şi despre fotografia de presă de azi. Lansarea va fi completată de o expoziţie de fotografie organizată în holul Ateneului. Cartea scrisă cu multă pasiune de Emanuel Tânjală, care cuprinde şi 170 de fotografii, este o spovedanie a experienţei sale ca fotograf, este o carte a unei vieţi dedicată fotografiei, dar şi un adevărat manual pentru fotografii de presă. Evenimentul cultural este organizat de Ziarul de Vrancea şi Editura Humanitas, în parteneriat cu Ateneul Popular “Maior Gheorghe Pastia” Focşani, în cadrul activităţilor dedicate aniversării a 17 ani de cand echipa ziarului nostru practică jurnalism de calitate în Vrancea. Cartea a fost lansată în Bucureşti şi Braşov, Focşaniul fiind al treilea oraş în care cititorii au ocazia să stea de vorbă cu jurnalistul Emanuel Tanjală, care locuieşte în SUA, şi care a venit pentru două luni în ţară, special pentru lansarea cărţii.


Ştiinţa de a fotografia


Jurnalist, fotograf, scriitor şi om de excepţie, Emanuel Tânjală este un nume cu o istorie de 40 de ani în presa din România. A debutat în presă în anul 1970 şi a lucrat de-a lungul anilor la ziarul “Satul Socialist” şi la revistele “Flacăra” şi “Cinema”. În 1981, hotărăşte să plece din România comunistă, profitând de o bursă de studiu oferită de statul italian, ca urmare a unei expoziţii de succes organizată la Bucureşti. La evenimentele din Decembrie 1989, a revenit în ţară pentru a surprinde Revoluţia Romană, după aproape un deceniu de libertate în SUA. În anii ce au urmat, a colaborat cu mai multe ziare şi reviste, cea mai pasionantă fiind perioada în care a făcut parte din echipa revistei “Formula AS”. De-a lungul carierei, Emanuel Tânjală şi-a dedicat o mare parte a timpului satului românesc pe care l-a surprins în imagini unice, care au intrat deja în istorie, devenind documente. “Eu de mult m-am îndrgostit de ţăranul roaman şi mi-a plăcut să fotografiez firul de iarbă care se ridică după ploaie.”, spune Emanuel Tanjală. Editorii de la Humanitas spun despre Emanuel Tânjală că “are meritul de a fi dat o nouă definiţie şi o nouă dimensiune fotoreportajului. Arareori până la el, subiectul unei fotografii de presă a fost surprins cu atâta inteligenţă şi analizat cu atâta minuţiozitate. Virtuoz al alb-negrului şi al contrastelor între clar şi obscur, Emanuel Tânjală a avut dintotdeuna ştiinţa de a fotografia cu o remarcabilă economie de mijloace care l-a aşezat, în anii de început, în descendenţa onorantă a lui Henri Cartier-Bresson”, unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi francezi, considerat părintele fotojurnalismului.


“Vrancea este unicul loc cu care mă mândresc”


Ţara Vrancei ocupă un loc special în cartea “Jurnalul unui fotograf”, dar şi în colecţia de fotografii a lui Emanuel Tânjală, pentru că strămoşii săi se trag din satul Colacu, de pe valea Putnei. “Pentru mine, Vrancea a însemnat liberatea pe care am descoperit-o într-o ţară-închisoare. Vrancea a fost începutul meu în paradis, a fost locul în care am cunoscut cei mai frumoşi oameni şi cele mai fabuloase locuri, în care îmi plăcea să mă ascund şi să cresc cu iubirea de oameni. Locul unde am descoperit familia mea după tată, nişte români de la care am avut privilegiul să învăţ cum trebuie să fii ca lumea să te respecte. Nişte oameni care mi-au oferit cea mai frumoasă copilărie, adolescenţă şi maturitate. Vrancea este unicul loc cu care mă mândresc”, a declarat Emanuel Tânjală. În carte, povesteşte cu nesaţ despre fotografiile memorabile făcute în satele din Vrancea, judeţ care nu prea mai are nimic în comun cu ceea ce este astăzi, dacă vorbim de curajul oamenilor. “Vrancea este un ţinut mistic pentru mine. Vrancea este ca o simfonie care numai acolo s-a scris. Ţăranii vranceni erau şi au rămas mandria mea. Ei au încercat să schimbe lumea noastră meschină, dar într-o zi a venit comunismul şi a năruit totul. În Vrancea, în 1950, comuniştii au fost băgaţi în beciuri de către vrancenii mei de la munte. Tot ei au suferit torturile comunsite şi tot ei au fost batjocoriţi de consătenii lor, convertiţi la bolşevism.”, relatează fotojurnalistul, care a surprins toate aceste stări pe chipul oamenilor pe care i-a imortalizat de-a lungul anilor. Aşadar, nu vă faceţi program pentru sambătă după amiază, întrucat aveţi întalnire cu Emanuel Tanjală, zis şi “Manu de la Vrancea”, şi echipa noastră la Ateneul Popular. (Silvia VRÎNCEANU)

 Emanuel Tânjală despre Jurnalul unui fotograf

“Sunt multe cărţi de fotografie pe piaţă. Majoritatea prezintă procedee de fotografiere, metode de procesare, reguli de folosire a obiectivelor… Nu am stat niciodată să detaliez despre obiectivele sau tipul camerei cu care am făcut o anumită fotografie. Dar mi-a plăcut să-mi amintesc povestea din spatele acelei fotografii şi starea de spirit pe care am avut-o atunci când am declanşat. Despre asta voi vorbi aici… Mi-a fost greu să fac selecţia la sânge a fotografiilor care să intre în acest volum. Nu ştiu dacă am făcut cea mai bună alegere, dar vreau ca fotografiile publicate aici, sau oriunde, să constituie cartea mea de vizită, spovedania mea în imagini oferită semenilor mei.”

 

 

 

 

 

 

Iată cateva pasaje din “Jurnalul unui fotograf”:

“Mersul la ţară, în Vrancea, a fost pentru mine rampa de lansare în lumea liberă: acolo îmi încărcam bateriile şi acolo dialogam cu lumina dimineţii sau a asfinţitului. Acolo am înţeles simplitatea oamenilor care trăiau într-o sărăcie “dobandită” de la comunişti… Acolo am descoperit mirajul locurilor ascunse şi am învăţat să fiu discret cand fotografiez.”

 


“Ochiul unui fotograf nu este lentila aparatului. Un fotograf trece din starea de privitor sau simplu executant în poziţia de creator. Noi, fotografii, nu lucrăm cu ideea clientului; noi oferim imagini cu viaţă, cu o poveste, cu emoţii.”


 



“Fotograful nu este un uzurpator şi nu are vreun drept în plus faţă de ceilalţi… În relaţia cu subiecţii mei, idiferent dacă ei m-au observant sau nu, am încercat să stabilesc o legătură de dragoste. Atunci cand fotografiez, mă apropii cu sfială, nu cu aroganţă. Plăcerea de a fotografia oameni vine din iubirea faţă de ei.”


“Preocupat de reacţiile oamenilor cand se trezesc cu aparatul de fotografiat în faţă, am încercat să nu îi sperii îndreptand lentila spre ei. Mi-a plăcut să îi surprind, să şi spionez într-un fel civilizat, fără ostentaţia unui paparazzo, fără nesăbuinţa şi impoliteţea unui agresor. Mă simţeam stăpan pe mine numai în momentul cand declanşam şi nu eram observant. Trebuie să vrei lucrul acesta, trebuie să ai respectul monahului pentru oameni şi sfiala mamei în faţa copilului care doarme… Fotograful trebuie să aibă darul să decodeze personalitatea oamenilor printr-un clic al aparatului. El are menirea să demaşte lucrurile ascunse, chiar fără permisiune.”

Iată o tănără pupând un chefliu din Roşia Montană

A început cositul

Portret de bătrână frumoasă


Vă aşteptăm cu drag la lansarea cărţii! Pe sâmbătă!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Silvia Vrinceanu, acum 3714 zile, 8 ore, 24 minute, 49 secunde
Pe Emanuel Tanjala il recomanda in principal fotografiile pe care le face.
Stana Georgescu, acum 3714 zile, 14 ore, 17 minute, 9 secunde
Am avut bucuria de a o cunoaste pe doamna Avadanei in calitate de formator in cadrul proiectului EDUCATIA MERITA, 2010. A fost cel mai important , mai complet si mai riguros curs de formare a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.