Ultima oră

VIDEO!!! În Vrancea viţa de vie dă să înmugurească

Aurelian Ivan
13 ian 2014 4268 vizualizări
Vremea neobişnuit de caldă pentru această perioadă a anului produce probleme şi în viticultură u un îngheţ poate compromite total viţa de vie

Perioadă de îngrijorare pentru viticultorii vranceni. Temperaturile primăvăratice favorizează înmugurirea viţei de vie iar un eventual ger năpraznic poate compromite definitiv cultura viţei de vie din acest an. Fermierii şi specialiştii speră ca lunile ianuarie şi februarie să nu aducă temperaturi cu multe grade sub zero astfel încât producţia de struguri din acest an să fie salvată. Cultura viţei de vie este extrem de sensibilă la factorii de mediu. Până acum, iarna este neobişnuită prin temperaturile cu mult peste zero grade Celsius înregistrate în fiecare zi. Acest lucru ar putea pune în pericol cultura viţei de vie, mai ales dacă în următoarea perioadă se va instala gerul. „Dacă vin geruri de -15-18 grade Celsius pierderea poate fi de 100%. Ce este mai grav, se distruge planta, se pierde investiţia” ne-a spus inginerul Toader Manole, preşedintele Federației Viticultorilor Vrancea.

Şi livezile sunt în pericol

Viticultorii nu sunt fericiți cu aceste temperaturi prea mari pentru luna ianuarie. Ei speră ca iarna aceasta să nu-şi intre cu adevărat în drepturi pentru că ar avea de suferit. „Înţeleg îngrijorarea care există în randul agricultorilor datorită temperaturilor neobişnuite  pentru această perioadă a anului. Există într-adevăr riscul dacă aceste temperaturi se menţin pe o perioadă  de două trei săptămani să forţeze intrarea în vegetaţie  a pomilor fructiferi şi a viţei de vie şi apoi coroborat cu eventual îngheţ să producă pagube, să afecteze aceste culturi.”, a spus Crin Constantinescu, purtătorul de cuvant al  DADR Vrancea. Din pricina temperaturilor crescute, în judeţ au fost semnalate cazuri de copaci înfloriţi chiar de Bobotează.

„S-ar putea să fie foamete anul ăsta!”

Cei care lucrează via de ani de zile spun că nu au mai trecut prin asemenea momente de ani buni. În această perioadă, cultura viţei de vie are nevoie de zăpadă şi nu de temperaturi de primăvară. ”Sper ca vremea să nu facă asta. Dacă înmugureşte via situaţia va fi foarte dificilă”, a spus un viticultor din comuna Varteşcoiu. „Nu am mai văzut o aşa vreme în plină iarnă, s-ar putea să fie foamete anul ăsta. Dacă dă îngheţul va fi afectată via”, a spus un alt viticultor. Vrancea este judeţul cu cea mai mare suprafaţă cultivată cu viţă de vie, peste 24.000 de hectare, adică 10 la sută din suprafaţa viticolă totală a ţării. Fermierii spun că au mai trecut printr-o situaţie asemănătoare în urmă cu aproape 30 de ani. Atunci, după o iarnă blajină, cu temperaturi ridicate, care au favorizat producerea ochilor la viţa de vie, a venit un ger de minus 30 de grade Celsius în luna februarie care a compromis aproape întreaga producţie de struguri din Vrancea. (Aurelian IVAN)

Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea un material video despre acest subiect.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.