Timp Liber

Turiști despre vizita în Vrancea la Beciul Domnesc: Încercați să-i dați o șansă turistică acestei țări

Ziarul de Vrancea
23 mai 2022 3777 vizualizări

Jurnalistul auto și sportiv, Mircea Meșter  a pus la cale în ultima jumătatea de an, conform propriei mărturisiri făcută publică prin intermediul unie postări pe contul său de facebook, o  excursie rutieră de excepție.Aceasta se numește Cars&Roads by Michelin și ”amestecă plăcerea călătoriei și a descoperirii unor locuri excepționale, experiențe culinare superbe și peisaje de vis descoperite la volanul unor SUV-uri hibride și hibride plug-in.Cea mai recentă astfel de excusie rutieră a ajuns în Vrancea la Beciul Domnesc 

Pasul Ojdula-Greșu-Lepșa

Am setat navigația pentru Focșani, am parcurs scurta distanță dintre Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc și am cotit dreapta spre drumul național 2D care leagă Transilvania de Moldova. Este un drum care urcă și coboară sinuos peste munți. Cunoscut și sub numele Pasul Ojdula-Greșu-Lepșa, după numele localităților prin care trece acest drum. Este perfect pentru un stil mai sportiv de condus, asfaltul fiind în perfectă stare. O parte din SUV-urile noastre s-au simțit în elementul lor, altele au suferit un pic pe urcările destul de abrupte uneori. Dar, toată lumea s-a simțit bine, iar ultimii kilometrii ne-au dus către destinația noastră din penultima zi din Cars&Roads by Michelin: Focșani. Mai precis, Beciul Domnesc.

Beciul Domnesc

Când te apropii de Focșani, nu poți să nu observi zonele întinse cu viță de vie. Iar dacă cotești spre Odobești și satele din împrejurimi, dealurile sunt îmbrăcate practic în viță de vie.

Viță de vie cât vezi cu ochii. Pe dealul Dălhăuți dai de podgoriile Beciului Domnesc. De fapt, aici există o mică parte din podgoriile deținute de compania din Vrancea. Întinderi cât vezi cu ochii cu Sauvignon Blanc, Merlot și Fetească Neagră. Dar la Beciul Domnesc avem și Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Traminer, Busuioaca de Bohotin, Chardonnay, Muscat Ottonel, Tămâioasa Româneasca, Fetească Albă, Fetească Regală şi Galbena de Odobești.

Portofoliul Beciul Domnesc cuprinde produse din categoriile vin, vinars, băuturi spirtoase și oţet. Da, oțet alimentar și oțet artizanal sunt produse aici pentru a face salatele mai bune. Pentru că nimic nu se irosește din ciorchinele de struguri. Compania deține 6 centre de vinificație în județul Vrancea și una la Huși, județul Vaslui. În Focșani și Odobești, Beciul Domnesc deține patru centre de condiționare și îmbuteliere pentru vin, băuturi spirtoase și oțet.

Printre brandurile de vin din portofoliul companiei se numără Mirabilis Machina, Sempre Rose, Vinoteca, Comoara Pivniţei, Egregio, Rosé Vérité, Beciul Domnesc, Beciul Domnesc Grand Reserve, Sigillum Moldaviae și altele, iar portofoliul de vinarsuri este format din brandurile Mioriţa și Jad.(....)

Beciul Domnesc este un colos în industria vinului din România. Anul trecut, peste 30.000 tone de struguri au fost vinificate aici. Iar pe lângă producția proprie, la Beciul Domnesc angajații își pot aduce struguri din producția proprie pentru a fi prelucrați și vinificați de companie. Pot aduce cel mult 10 tone și primesc 6000 litri de vin.(...)

Înfiinţată în anul 1949, compania Beciul Domnesc este unul dintre cei mai mari producători de vinuri din România. Compania exploatează astăzi peste 1.400 de hectare cultivate cu viţă de vie nobilă, amplasate în renumitele podgorii: Cotești, Odobești, Panciu și Huși. Mândria companiei este Monumentul Beciul Domnesc, care datează din vremea lui Ştefan cel Mare şi găzduieşte peste 100 000 sticle de vin. Datorită importanţei sale istorice, Monumentul Beciul Domnesc a fost inclus în patrimoniul cultural al României.

Cum treci Milcovul, te întâmpină panoul de la intrarea în Odobești. Pe una dintre străduțele sale, ascuns de privirile curioșilor, găsești Monumentul Beciul Domnesc. Care este chiar un beci domnesc de pe vremea lui Ștefan cel Mare, restaurat cu grijă de compania care până nu de mult a purtat numele Vincon Vrancea, azi Beciul Domnesc.

O ușă veche, sculptată, se deschide și cobori într-o hrubă rece unde stau orânduite pe rafturi metalice mii de sticle de vin. Este colecția și arhiva celor de la Beciul Domnesc cu vinuri vechi chiar și de la 1949. Vinurile de aici sunt comercializate în gama de vinotecă, dar o parte sunt păstrate pur și simplu pentru generațiile viitoare. Alături de clădirea Beciului Domnesc există o structură modernă care a fost construită pe o veche clădire unde pe vremuri erau prelucrați struguri. Există aici un mic muzeu, iar în viitorul apropiat acest centru va fi deschis și publicului pentru degustări.

Text informații + foto:autocritica.ro

Citiți întreg articolul publicat pe site-ul:autocritica.ro accesând titlul alăturat:SZIKRA ȘI BECIUL DOMNESC: FARFURII ȘI PAHARE NOBILE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.