Timp Liber

Asociația județeană a cineaştilor focşăneni propune ca fostul cinematograf Unirea să poarte numele marelui cineast vrâncean Alecu Gheorghe Croitoru

Ziarul de Vrancea
12 ian 2022 2913 vizualizări

Asociația județeană a cineaştilor focşăneni a transmis Ziarului de Vrancea dorința de a face publică propunerea ca fostul cinematograf Unirea din municipiul reședință al județului nostru să primească numele unui mare cineast vrâncean: Alecu Gheorghe Croitoru.

„Cinematograful «Jean Constantin» la Constanța, «Florin Piersic» la Cluj, «Amza Pelea» la Râşnov, «Sergiu Nicolaescu» la Tg. Jiu, «Sebastian Papaiani» la Piteşti, «Ion Besoiu» la Sibiu....

«Alecu Croitoru» la Focşani. De ce nu?”, se întreabă Asociația județeană a cineaştilor focşăneni în mesajul transmis Ziarului de Vrancea. 

Alecu Gheorghe Croitoru s-a născut la Bogza-Sihlea, în anul 1933Considerat unul dintre cei mai reprezentativi regizori ai cinematografiei româneşti, dar şi prodecan, profesor emerit şi scenarist, Alecu Croitoru a regizat filme precum „Viaţa, ca o poveste” (1987), „Anotimpul mireselor” (1970) sau „Am o idee” (1981). În calitate de actor, a jucat în pelicule precum „Merii sălbatici” (1974) sau „Păcală” (1974). Alecu Gheprghe Croitoru era cetățean de onoare al localității Sihlea din județul Vrancea. El s-a stins din viaţă pe 02.12.2017, la vârsta de 83 de ani. 

Născut pe 8 decembrie 1933, în satul Bogza, comuna Sihlea, Alecu Gh. Croitoru este unul din cei mai importanți oameni de film născuți în părțile Vrancei. Ca și ceilalti oameni de cultură și artă din acest județ, Alecu Gh. Croitoru a fost de puține ori invitat și omagiat cum se cuvine de autoritățile județene. În ceasul al XII-lea, în anul 2008, edilii din Sihlea au decis să-i acorde titlul de cetățean de onoare. Și nu oriunde, ci la București, în prezența celor care-i apreciază opera.

„A venit timpul să ne cinstim valorile. Cineastul Alecu Gh. Croitoru va fi omagiat la sala Eforie din București. Cu această ocazie va primi și titlul de cetățean de onoare al comunei Sihlea", declara în decembrie 2008 pentru Ziarul de Vrancea regretatul Paraschiv Usturoi, directorul Direcției pentru Cultură Vrancea de la acea vreme și unul din inițiatorii acestui gest recuperator.

Alecu Gh. Croitoru a debutat ca actor, a jucat pe scena Naționalului bucureștean, a regizat zeci de filme și a scris scenariile la mai multe piese de teatru și film, dintre care amintim doar „Merii sălbatici" (1964), „Vârstele omului" (1969), „Răzbunarea" (1972), „Miezul fierbinte al pâinii" (1983), „Căutătorii de aur" (1986), „Viața ca o poveste" (1987). 

Reamintim că recent, Cinematograful „Unirea" şi „Grădina de Vară" au revenit în domeniul public al municipiului, iar autorităţile sunt obligate la investiţii pentru redarea lor în circuitul public.

Astfel, Primăria Focşani a preluat în domeniul public fostul cinematograf „Unirea" şi fosta „Grădină de Vară", aflată în prelungirea Parcului Nicolae Bălcescu.

Cele două construcţii plus terenul aferent se aflau în administrarea RADEF România Film, care de trei decenii le-a neglijat total şi au ajuns să se degradeze. Cinematograful Unirea îşi pierduse de mult calitatea oficială, după ce a fost închiriat în timp unor societăţi care l-au transformat în cluburi de distracţie. De asemenea, Grădina de Vară fusese la rândul ei transformată în discotecă pe timpul sezonului cald, dar de cel puţin zece ani a fost abandonat şi acest proiect. În urmă cu cinci ani, un elev şi-a pierdut viaţa în acel spaţiu după ce s-a electrocutat la un panou electric din incinta clădirii abandonate.

Acum, odată cu reabilitarea Parcului Nicolae Bălcescu, se impun investiţii şi pentru aducerea Grădinii de Vară la stadiul ei de odinioară, astfel încât întreaga zonă să capete aspectul pe care îl merită. De altfel, cei de la RADEF România Film au transmis Primăriei Focşani o serie de obligaţii.

„Pentru realizarea interesului general privind accesul la cultură, autorităţile publice locale sunt obligate să asigure, pentru o perioadă de minim 15 ani, cu periodicitatea necesară, difuzarea de film cinematografic”, se arată în documentul de predare-primire.

De asemenea, municipiul Focşani are obligaţia ca, în termen de maxim patru ani, să asigure prin investiţiile necesare reabilitarea, dotarea şi modernizarea sălilor de spectacole. Primăria Focşani se obligă să renunţe şi la suma cu care s-a înscris la masa credală, fiind vorba despre impozite pe terenuri şi clădiri neplătite de către România Film.

În situaţia în care nu sunt respectate aceste oblgaţii, Ministerul Culturii, în subordinea căuia se află RADEF România Film, spune că va proceda la trecerea imobilelor din domeniul public local în domeniul privat al statului.

Fostul cinematograf Unirea are o capacitate de 100 de locuri, iar Grădina de Vară 1.350 de locuri.-

Text informații.adevarul.ro 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.