Timp Liber

Foto | A fost lansată cartea „Mărășești în interviuri și evocări. Istorie scrisă și istorii orale”

Ziarul de Vrancea
30 nov 2022 2619 vizualizări

Asociația VOLUNTARIAT PENTRU VIAȚĂ din Mărășești a lansat, pe data de 19 noiembrie2022, la Centrul Social Multifuncțional din oraș, un volum intitulat ”Mărășești în interviuri și evocări.Istorie scrisă și istorii orale.”Volumul este rezultatul unui proiect cu finanțare europeană intitulat „ON AIR”, care a fost derulat de asociație în perioada 1 ianuarie 2021-31 octombrie 2022. 

Despre volum, profesorul Cătălin Mocanu, editorul principal al cărții, comentează: „Volumul nu a fost consacrat doar istoriei orașului, ci, ca element de noutate, grupează între paginile sale interviuri și evocări pe care cetățeni ai orașului au avut bunăvoința de a le împărtăși cu voluntarii din proiect.” Printre cei prezenți la acest eveniment s-au numărat: Bogdan Chiriș-președintele asociației, Dr. Oprea Ion- vicepreședinte, Daniel și Any Mary Drăgan, Prof. Culiță Ușurelu și soția sa, Zenovia, Damian Nicolae- primar în comuna Pufești, Mariana Bogdan- directorul școlii generale din Pufești, Raluca Anghel- directoarea Palatului Copiilor din Focșani, domnul deputat Badiu George, doamna profesor doctor Alina-Maria Mirică, soții Adrian și Corina Mangu- vechi colaboratori ai asociației. 

Proiectul s-a născut din dorința asociației de a reliefa valoarea uitată a orașului Mărășești, de a reda tinerilor o moștenire importantă, de existența căreia uitaseră cu desăvârșire. Despre acest aspect, Daniel Drăgan comentează: „Ideea de proiect, proiect pe care eu l-am scris și l-am implementat cu voluntarii Corpului European de Solidaritate, a avut ca scop diseminarea imaginii orașului Mărășești- ca oraș autentic, ca oraș european, ca oraș activ. Orașul este în plină dezvoltare, zidit pe fundamentul puternic al generației de la 1918, care a luptat pentru întregirea României mari”. Întrebat fiind ce l-a motivat să dea ghes acestui imbold, domnul Drăgan a replicat: „Am vrut să demonstrez că și acum există oameni care duc mai departe simbolurile și tradițiile noastre, oameni care pot fi adevărate modele pentru generațiile actuale.” 

Dr. Oprea Ion, vicepreședintele asociației, a comentat în cadrul evenimentului: „Trecutul colectiv nu poate pieri, căci viitorul se va naște din el”. Acest citat din Anatole France, scriitor laureat, mi-a atras atenția atunci când am răsfoit volumul  Istorie scrisă și istorii orale, lansat de Asociația VOLUNTARIAT PENTRU VIAȚĂ, pe 19 noiembrie. Dacă până acum orașul Mărășești era sortit să rămână scufundat în uitare și ignoranță, de unde să fie scos doar la ceremoniile de la Mausoleu, acest grup de oameni inimoși, care se încăpățânează constant să scoată orașul din inerție și să-l repună pe harta orașelor din România, a reușit să-l readucă în conștiința tuturor prin acest volum, o inedită culegere de interviuri. ”

Iată, deci, un proiect pentru comunitate care rememorează trecutul, restructurează și reconectează prezentul, oferind viitorului o altfel de șansă. Ne bucură nespus faptul că organizatorii au decis să disemineze rezultatele proiectului realizând această carte de interviuri. „Ideea de a scrie o carte în baza acestui proiect a venit ca o nevoie de a lăsa în urmă, generațiilor viitoare, un document despre ceea ce este astăzi, despre ceea ce a fost, dar mai cu seamă, despre ceea ce poate să fie mâine, grație acțiunilor noastre asumate. Este o carte despre oamenii locurilor, despre istoria îngropată sau nu, este un document care aduce câteva modificări structurii ontologice a celor de aici și care își dorește să reintegreze, în conștiința tinerilor, valorile și tradițiile noastre românești.”

Valoarea volumului a fost apreciată de toți cei prezenți. O opinie de autoritate în domeniu a fost cea a domnului profesor, scriitor și membru al Uniunii scriitorilor din România, Culiță Ușurelu. De-a lungul carierei sale publicistice și nu numai, domnul profesor a studiat interviurile și a publicat mai multe volume în domeniu, inclusiv cel cu care a reușit să-și adjudece teza de doctorat. Citind publicația lansată de Asociația VOLUNTARIAT PENTRU VIAȚĂ, a concluzionat că este un material foarte bine făcut, care nu trădează lipsa de experiență publicistică a celor care l-au realizat. Domnul profesor a aplaudat inițiativa aceasta și le-a recomandat călduros să nu se oprească aici. Mai mult decât atât, împreună cu soția sa, Zenobia Ușurelu, învățătoarea domnului Drăgan și a multor generații de copii din Mărășești, domnul profesor Ușurelu a dăruit Centrului Multifuncțional Mărășești un covoraș cu chipul domnitorului Ștefan cel Mare, ca semn al recunoștinței lor pentru activitățile ziditoare întreprinse de asociație. 

Volumul oferă fără doar și poate o perspectivă nouă asupra orașului Mărășești, revelând istorii  trecute cu vederea de către manualele de istorie. Despre valoarea cărții, profesorul Mocanu completează: „Cartea este unicat în peisajul publicistic românesc din cel puțin două motive. Înainte de toate, pentru că interviurile pe care le prezentăm cititorilor au fost luate în totalitate de către voluntarii străini implicați în proiect. În al doilea rând, pentru că se reconstituie istoria recentă a unei comunități din interviurile locuitorilor comunității. În acest caz, aici avem în față și o analiză sociologică de care autoritățile locale trebuie să țină cont în administrarea orașului.” Cu adevărat cartea descoperă un chip nou al orașului Mărășești, reîmprospătându-i importanța istorică în concepția generațiilor tinere. Cartea și-a dorit să fie un mijloc de promovare a orașului, devenind totodată, așa cum adăuga domnul profesor Cătălin Mocanu, o „analiză sociologică” ce „ se împletește cu cercetarea istorică în prezentarea unei comunități care își are rădăcinile, neîntrerupt, până în prezent, în preistorie”. 

Deși pentru mulți orașul Mărășești este un loc spre care duc puține drumuri, acest eveniment a condus la rememorarea evenimentelor plăcute petrecute pe aceste meleaguri. Fie că era vorba despre amintiri din copilărie (colindat, plugușor, tăiatul porcului) sau despre amintiri mult mai recente (proiecte, voluntariate și interacțiuni deosebite), toți cei prezenți s-au implicat în dialogul deschis, exprimându-și opiniile și împărtășind experiența legată de educație, implicare civică, importanța inițiativei și a schimbărilor pe care le putem produce „la firul ierbii”. 

Cum lipsa de apartenență a tinerilor a fost o problemă frecvent ridicată, despre acest subiect doamna prof. dr. Alina-Maria Mirică, profesoară de engleză la Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță”, Gugești, a adăugat: „Gândindu-mă acum la acest oraș mă încearcă un sentiment la limita dintre revoltă și tristețe, care mă cuprinde ori de câte ori văd că dispare din viața și din educația tinerilor lucrurile valoroase, lucrurile care le dau structură valorică, lucrurile care le formează caracterul. Faptul că Mărășeștiul este șters de pe harta conștiinței tinerilor rămâne un lucru trist, dincolo de aspectele economice, pentru că Mărășetiul este un loc plin de istorie și, în momentul în care reușești să ștergi un loc istoric de pe harta conștiinței comune, atunci cu siguranță pierzi lucruri valoroase, lucruri legate de patriotism, cinstirea strămoșilor, apartenența la neam, iar toate aceste aspecte dau structură puternică tinerilor. Lipsindu-i de aceste lucruri, ei au rădăcinile mai firave, sunt mai puțin stabili, mai puțin structurați și nu sunt atât de puternici. Toate aceste pierderi valorice strică și destructurează calitatea unei generații. Deși pentru unii poate părea că ei trăiesc într-un univers paralel, eu cred că este de datoria educatorilor și a lucrătorilor de tineret să construiască punți valorice între aceste ”universuri paralele”, raportându-se întotdeauna la valorile perene. De aceea, aplaud inițiativa acestei asociații minunate care, tocmai prin aceste proiecte, creează punțile despre care vorbeam. Vă felicit din toată inima!”

Într-adevăr, pe buzele tuturor a fost recunoștința legată de ceea ce Asociația VOLUNTARIAT PENTRU VIAȚĂ face, de oportunitățile pe care le-a oferit fără discriminare tuturor, despre curajul și încăpățânarea cu care sunt hotărâți să schimbe acest colț de lume. „După zece ani de activitate, Voluntariat pentru Viață este deja o instituție, o instituție care, la acest moment, oferă oportunități pentru oamenii de toate vârstele, oportunități de educație, de servicii sociale și devine, din ce în ce mai mult, o instituție care își dorește să fie un exemplu pentru alte comunități din județ și nu numai.” (Daniel Drăgan)

Adrian Mangu, fiind prezent la eveniment alături de soția sa, Corina Mangu, amândoi vechi și îndrăgiți colaboratori ai asociației, a mărturisit: „Mi-a făcut o deosebită plăcere să fiu alături de Asociația Voluntariat pentru Viață în cadrul evenimentului de lansare a acestei cărți absolut necesară. Păstrarea memoriei unui Mărășești care a scris istorie și unde a curs sângele unui ideal Românesc este o obligație a tuturor, nu doar a celor ce locuiesc aici. Îi felicit pe această cale pe Daniel și Any Mary Drăgan pentru civismul și pentru determinarea lor deosebite de a aduce lumină acolo unde ceilalți văd doar întuneric. Îi asigur de prietenia mea sinceră și le voi fi mereu aproape!”

VOLUNTARIAT PENTRU VIAȚĂ rămâne deci o poveste, iar recentul eveniment nu face decât să întărească reputația acestei instituții și să demonstreze încă o dată că schimbarea adevărată începe cu noi înșine. 

                      


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.