Timp Liber

Astăzi despre unul dintre cei mai iubiți și apreciați umoriști români: Ion Băieșu - autorul serialului „Tanța și Costel” dar și al romanului „Balanța”, ecranizat de Lucian Pintilie

Ziarul de Vrancea
21 sep 2023 1796 vizualizări

Ion Băieșu (pseudonimul literar al lui Ion Mihalache[1], n. 2 ianuarie 1933, Aldeni, Cernătești, Buzău, România – d. 21 septembrie 1992, București, România) a fost un scriitor român, dramaturg și autor de scenarii pentru televiziune și film. A lansat celebrul cuplu comic Tanța și Costel, în interpretarea a doi mari actori români, Coca Andronescu și Octavian Cotescu. A scris multe volume de schițe cu subiecte comice, explorând și genul dramatic. A publicat un singur roman, Balanța, ecranizat de Lucian Pintilie, iar postum a apărut și un Jurnal.

În 1966 a înființat revista Amfiteatru, la care au scris Fănuș Neagu, Gabriel Dimisianu, Adrian Păunescu, Gheorghe Iova sau Constanța Buzea.În 1967 a publicat volumul Iubirea e un lucru foarte mare.

La cererea Televiziunii române a scris și un scenariu, după care s-a turnat serialul Tanța și Costel, consacrat de cuplul de actori Octavian Cotescu-Coca Andronescu. „O contribuție covârșitoare au avut-o și cei doi actori, Coca Andronescu și Octavian Cotescu; interpretarea lor a fost atât de convingătoare încât cei doi n-au mai putut scăpa de identitatea lor niciodată.

Cotescu a făcut eforturi disperate, a încercat să joace rolul titular din tragedia shakespeariană Macbeth, dar în momentul în care a intrat pe scenă, în armură, scăldat în sânge și cu spada în mână, spectatorii au izbucnit în hohote de râs: Ha! Ha! Ha! Uite-l pe Costel! ”, mărturisea Radu Băieșu, fiul scriitorului. Între timp, serialul cu așa de mare priză la public, a fost considerat subversiv și oprit. „Nu avea voie să fie mai iubit decât primul fiu al patriei, tovarășul Nicolae Ceaușescu”…

În anul 1969 a fost înlăturat de la conducerea revistei Amfiteatru, moment de la care a refuzat orice funcții oficiale, alegând să se susțină financiar din scris.(.radioresita.ro)

 

Ion Băieșu (pseudonimul literar al lui Ion Mihalache[1], n. 2 ianuarie 1933, Aldeni, Cernătești, Buzău, România – d. 21 septembrie 1992, București, România) a fost un scriitor român, dramaturg și autor de scenarii pentru televiziune și film. A lansat celebrul cuplu comic Tanța și Costel, în interpretarea a doi mari actori români, Coca Andronescu și Octavian Cotescu. A scris multe volume de schițe cu subiecte comice, explorând și genul dramatic. A publicat un singur roman, Balanța, ecranizat de Lucian Pintilie, iar postum a apărut și un Jurnal.Ion Băieșu, pseudonimul literar al lui Ion Mihalache s-a născut la 2 ianuarie 1933 în satul Băiești din comuna Aldeni, în județul Buzău, într-o familie țărănească, părinți săi fiind Aurelia și Ion Mihalache. Copilăria i-a fost afectată de sărăcie și foame. Între 1940 și 1944 a urmat școala primară în satul natal și într-un sat învecinat. În 1944 s-a înscris la îndemnul preotului Ciomag la Liceul Comercial din Buzău, unde a fost premiant. Intenționa să plece să se angajeze la construcția Canalului Dunăre-Marea Neagră, însă în gara din Buzău a hotărât să meargă în schimb la București, unde s-a înscris la Școala de Literatură „Mihai Eminescu.

În 1951 a fost admis atât la Facultatea de Filosofie, cât și la Facultatea de Filologie din București, instituții pe care avea să le absolve în 1961. În 1952 s-a angajat ca redactor la revista Albina; ajungând în același an redactor la revista Scânteia tineretului. La Scânteia tineretului a înaintat mai târziu până la funcția de redactor-șef adjunct. A debutat în 1956 cu volumul Necazuri și bucurii.

Cu volumul de povestiri Sufereau împreună (1965) a intrat pentru prima dată în atenția criticii literare, lăsând în urmă umorul facil care îi caracterizase creația de până atunci, pentru a explora personaje mai „complicate și stranii”, după cum scria criticul Gabriel Dimisianu.[4]

În 1966 a înființat revista Amfiteatru, la care au scris Fănuș Neagu, Gabriel Dimisianu, Adrian Păunescu, Gheorghe Iova, Constanța Buzea și alții. În 1967 a publicat volumul Iubirea e un lucru foarte mare. Câteva minunate povestiri despre Tanța și Costel. La cererea Televiziunii române a scris și un scenariu, după care s-a turnat serialul Tanța și Costel, consacrat de cuplul de actori Octavian Cotescu-Coca Andronescu. În 1969 a fost înlăturat de la conducerea revistei Amfiteatru, moment de la care a refuzat orice funcții oficiale, alegând să se susțină financiar din scris.

În 1985 a publicat romanul Balanța, într-o variantă cenzurată. Versiunea integrală a cărții a apărut abia în 1990, cu o prefață de Eugen Simion. După jumătatea anului 1990, a început să lucreze împreună cu regizorul Lucian Pintilie la scenariul filmului Balanța, pe care nu a mai apucat să îl vadă. A murit la 21 septembrie 1992, în Statele Unite ale Americii.


Opera


Piese de teatru

    Alibi (1978)[7]

    Ariciul de la dopul perfect

    Cine sapa groapa altuia

    Experimentul

    Gărgărița

    Mama s-a îndrăgostit

    Preșul

    Puterea dragostei

    Vinovatul

    Sursa

    Tanța și Costel

    Desu și Kant

    Tristețea vânzătorului de sticle goale

    Iertarea

    Reclamație

    Dresoarea de fantome

    În căutarea sensului pierdut

    Fantomiada

    Maestrul

    Boul si vițeii

    Vânătorii

Scrieri epice

    Balanța (roman)

    Acceleratorul (nuvelă lungă)

    Un activist al suferinței

Schițe, povestiri

    Pompierul și opera (schițe umoristice) (1976)

    Umorul la domiciliu (schițe umoristice) (1981)

Scenarii de film

    Astă seară dansăm în familie (1972) - în colaborare cu Geo Saizescu

    Mere roșii (1976)

    Omul care ne trebuie (1979)

    Grăbește-te încet (1982)

    Duminică în familie (1988) - în colaborare cu Nicolae Țic și Dan Marcoci

    Harababura (1991)

    Balanța (1992) (după romanul "Balanța"), regia Lucian Pintilie

    Vinovatul (1991), regia Alexa Visarion

    De ce are vulpea coadă? (1988), regia Cornel Diaconu

    Miracolul (1988), regia Tudor Mărăscu

    Omul din Buzău (1988) (scenariu TV)

    Sper să ne mai vedem (1985), regia Puși Dinulescu

    Aventura sub pământ (1982) (teleplay TV), regia Sergiu Ionescu

    Rătăcire (1978), regia Alexandru Tatos

    Avocatul (1976), regia Octavian Sava, Dan Mihăescu, Grigore Pop (TV)

    Un text cu bucluc (1976) (scenariu film TV)

    Maiorul și moartea (1967), regia Alexandru Boiangiu

    Camera albă (1964), regia Virgil Calotescu

    Iubirea e un lucru foarte mare, regia Titi Acs, Cornel Popa (1962). Serial TV


De la Wikipedia, enciclopedia liberă

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.