Sport

VIDEO | Marți a avut loc meciul de retragere din activitatea sportivă al celei mai valoroase handbaliste pe care a dat-o Vrancea

Ziarul de Vrancea
20 aug 2022 3064 vizualizări

Valentina Ardean Elisei, cea mai valoroasă handbalistă pe care-a dat-o județul Vrancea, apreciată în timpul carierei sale sportive ca fiind cea mai bună extremă stânga din lume, parte din mai toate experienţele frumoase ale României în handbalul feminin din ultimii 20 de ani la nivel de club şi cu echipa naţională, a patra marcatoare din istoria echipei naţionale, a spus marți 16 august 2022, rămas bun fanilor cu un spectaculos meci de retragere alături de ultima echipă pentru care a jucat, Gloria Bistriţa. În afara informațiilor despre acest meci de retragere din activitate însoțit de un scurt montaj VIDEO, în semn de prețuire pentru tot ce a realizat această mare sportivă plecată din Vrancea, cotidianul nostru republică un articol despre viața Valentinei Ardean Elisei, apărut pentru prima oară în 19 decembrie 2005. Ziarul de Vrancea îi transmite „La mulți ani cu sănătate și fericire alături de cei dragi!” Valentinei Ardean Elisei cu ocazia retragerii din activitatea sportivă.

VIDEO:sportulbistritean

Partida, care a avut loc în Sala Sporturilor din Bistriţa, a fost transmisă în direct marţi, 16 august 2022, de la ora 16:00, pe postul de televiziune  TVR 2. Comentator TVR, Florin Mihoc. 35

"Valentina Ardean Elisei a debutat în 2001 pentru Universitatea Deva, direct cu trofeul european. Ca o coincidenţă, ultimul meci oficial în handbalul românesc a fost contra echipei la care s-a lansat. A evoluat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice, de Beijing şi de la Rio, a câştigat medalia de bronz la Campionatul Mondial din Danemarca, în 2015, fiind declarată cea mai bună extremă stângă a competiţiei şi fiind inclusă, ca extremă stângă, în echipa ideală a Campionatului European. Şi în 2005, la începutul carierei, a fost declarată cea mai bună extremă stângă la Campionatul Mondial din Rusia. La Campionatul European din 2008, din Macedonia, sportiva a fost desemnată cea mai bună extremă şi componentă a loturilor pentru Jocurile Olimpice.

Pentru meciul de retragere, Valentina Ardean Elisei a invitat majoritatea colegelor, foste mari handbaliste alături de care a făcut performanţă, atât la nivelul echipelor de club, cum a fost atunci cand a jucat finala Ligii Campionilor, în 2010, pe când evolua la Râmnicul Vâlcea. Valentina Ardean Elisei a invitat în echipa sa mai multe colegele de generaţie, cele mai multe dintre ele deja retrase: Valeria Motogna, Paula Ungureanu, unul dintre cei mai mari portari din istoria handbalului românesc, Ionela Gâlcă, Ada Nechita, Oana Manea, unul dintre cei mai mari pivoţi, Narcisa Lecuşeanu, Iulia Dumanska. Va fi un meci între actuala echipă Gloria Bistriţa şi echipa starurilor strânse în jurul Valentinei Ardean Elisei", a spus comentatorul Florin Mihoc.

Text informații:tvr.ro

Citiți și:”Reconfigurat la Sala Polivalentă din Parcul Municipal bistrițean, evenimentul care trebuia să marcheze deschiderea noii săli polivalente s-a bucurat totuși de succes. Bistrițenii care au prins bilete, dar și cei care au urmărit show-ul pe TVR 2, au avut parte de multe momente spectaculoase și foarte emoționante. Primul dintre ele a fost premierea unor foste handbaliste locale, inițiativă lăudabilă și savurată intens mai ales de spectatorii trecuți de prima tinerețe. Prezentarea lotului pentru noul sezon a atras apoi atenția suporterilor, care le căutau din priviri pe noile venite, Laslo, Dumanska, Geiger, Tamirez, Posavec, Nikolic, Strykova sau Arruda. În galbenul naționalei, a intrat apoi pe teren selecționata aleasă de sărbătorita zilei, Ardean-Elisei. Oamenii au avut ocazia să le revadă în teren pe Narcisa Lecușanu, Luminița Huțupan, Paul Ungureanu, Oana Manea, Mica Brădeanu, Adriana Nechita, Ionela Stanca, Patricia Vizitiu, Valeria Motogna, Magdalena Paraschiv și Luciana Popescu, conduse de pe bancă de Costică Buceschi. Meciul a fost cu adevărat unul demonstrativ, o lecție de handbal spectacol. Aeriene, goluri pe la spate și aruncări imposibile, plus alte glumițe specifice unui astfel de meci în două reprize de 20 de minute, au fost gustate din plin. La final, momentul culminant a adus lacrimi multe pe fața extremei care a îmbrăcat astăzi pentru ultima dată tricoul Gloriei. Elisei a primit multe flori, diplome, trofee și discursuri frumoase, plus un tablou pictat special pentru ea de Mirela Trăistaru. Simbolic, i-a fost ridicat tricoul cu numărul 15, retras definitiv din lot, și a primit promisiunea că acesta va avea un loc aparte și în noua sală din Unirea. La întâlnirea cu Alice Elisei au venit și fostul ei președinte de la Oltchim Râmnicu Vâlcea, dar și vicepreședintele federației, Sorin Laurențiu Dinu. Maestru de ceremonii a fost cine altul decât președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan. Pe de o parte trist că evenimentul nu s-a putut organiza în sala mare, pe de alta bucuros că toate au ieșit cum trebuia, Moldovan i-a reeditat oferta Valentinei de a face parte din staff-ul echipei bistrițene. <<Sunt extrem de emoționată și nu pot da un răspuns acum. Vă mulțumesc tuturor că mi-ați dat șansa unui astfel de meci de retragere>>, a repetat focșăneanca, total copleșită de atenția ce i s-a oferit cu această ocazie.”-sportulbistritean

În semn de prețuire pentru tot ce a realizat această mare sportivă plecată din Vrancea, cotidianul nostru republică un articol despre viața Valentinei Ardean Elisei apărut pentru prima oară în 19 decembrie 2005. Ziarul de Vrancea îi transmite „La mulți ani cu sănătate și fericire alături de cei dragi!” Valentinei Ardean Elisei cu ocazia retragerii din activitate

Povestea celei mai bune „extreme” din lume

Valentina Ardean-Elisei, care a luat ieri( n.r. articolul era publicat în Ziarul de Vrancea pe 19 decembrie 2005) argintul la Mondialele de handbal din Rusia, a început saltul către marea performanță la Liceul cu Program Sportiv Focșani. În urmă cu opt ani „Alice", cum îi spun colegele, a renunțat la handbal pentru un tânăr din Bârlad. Căsătoria iminentă a fost anulată la stăruințele antrenoarei Doina Ene, care a insistat să facă performanță. Aseară, Valentina a primit titlul de cea mai bună „extrem㔂 din lume, ea fiind și „golgeterul naționalei", cu 51 de goluri marcate.

România a devenit aseară vicecampioană mondială la handbal feminin după ce a pierdut finala disputată cu Rusia (23 - 28), chiar pe terenul adversarei. Din lotul României au facut parte și două handbaliste focșănene, Valentina Ardean-Elisei si Simona Gogârlă.

Cotidianul nostru vă prezintă astăzi povestea emoționantă și, pe alocuri, incredibilă, a celei care a ajuns, la 23 de ani, cea mai valoroasă extremă din lume, titlu pe care l-a primit după finala de ieri. Valentina a fost și golgeterul României la aceste Mondiale, cu 51 de goluri înscrise, unul în plus față de Simona Gogârlă. Ambele au reprezentat, alături de Luminița Huuțpan-Dinu, axul de bază zl formației pregătite de Gheorghe Tadici și Dumitru Musi.

Handbal de la 10 ani, copilărie grea

Era abia în clasa a IV-a când sora ei, Mihaela, handbalistă și ea, a luat-o la un antrenament, iar regretatul profesor focșănean Anghel Smeu i-a spus să intre pe teren și să joace. Impresionat de modul în care a evoluat, i-a cerut să rămână la echipă, lucru care s-a și întâmplat. „Aveam grijă să nu-mi rup egării când jucam, de frică să nu mă certe mama", avea să mărturisească ulterior viitoarea vicecampioană mondială. Apoi, timp de un an, antrenorul Zmeu s-a ocupat de ea, iar din clasa a 5-a, după dispariția prematură a profesorului, a trecut sub „jurisdicția" antrenoarei Doina Ene. Aceasta a avut-o elevă la junioare III și II, după care, trecând la junioare I, a fost antrenată de profesorul Radu Georgescu. A jucat, ulterior și la divizionara B, Pandora Focșani, pentru ca la finele liceului sa fie transferată la Remin Deva. Saltul către o puternică echipă din Serbia l-a facut imediat, convocările la "naționala" de seniori venind aproape de la sine. "În Serbia, unde are contract de doi ani de zile aproape, fiica mea este tratată ca o regină. I s-a oferit acolo totul, a primit tot ce a vrut. A avut oferte tentante din toata Europa, dar n-a vrut să le onoreze. Este foarte iubită de sârbi, primește flori pe stradă, cadouri de la admiratori. Ea încă vrea performanță sportivă, nu bani", a dezvăluit Emilia Hârșu, mama vicecampioanei mondiale. Aceasta și-a crescut singură cele două fete, după ce s-a despărțit de soțul său, când ele încă nu mergeau la școală. „Au avut o copilărie dificilă Alice și sora sa Mihaela, însă s-au realizat în viață, pentru că și-au făcut treaba cum trebuie acolo unde au activat. Alice datorează multe profesorului Smeu și profesoarei Ene. A mai pregatit-o și profesorul Radu Georgescu, însă amintirile despre dânsul nu sunt dintre cele mai bune", a adăugat Emilia Hirsu.

A renunțat la handbal pentru dragoste

Valentina Ardean-Elisei a avut un moment de cumpănă în carieră. La doar 15 ani, s-a indrăgostit fulgerător de un tânar din Bârlad cu care își făcea deja planuri de căsătorie. Trei luni s-au mutat împreună, a renunțat la școală și la sport, însă a avut un înger păzitor în profesoara Doina Ene. Aceasta își amintește că a facut eforturi mari pentru a o readuce în sala de sport. „Nici nu mai contează numele acelui băiat. Un neisprăvit. Important este că, după trei luni în care Elisei a renunțat la handbal și intenționa să se căsătorească, am reușit să o conving că este mai importantă cariera ei decât o iubire pasională ce putea oricând să se transforme într-un fiasco. Mă bucur că de la începutul carierei și până acum Valentina a avut doar o perioadă de 3 luni în care n-a înțeles ce înseamnă sportul, talentul și viitorul ei. În rest a dat dovadă de un excepțional profesionalism. A fost și nativ dotată cu deosebite calități pentru sport astfel că s-a îmbinat perfect totul", a spus Doina Ene.

Cotidianul nostru a mers mai departe pe firul poveștii de dragoste pe care a trăit-o Vali Elisei și a aflat că, după ce a revenit în sala de handbal, sportiva a mai vorbit cu tânarul bârlădean încă 9 luni de zile, din decembrie 1997 și până în septembrie 1998. În luna octombrie ar fi trebuit să facă nunta. Insistenta antrenorilor, contractul de sponsorizare oferit de firma Pandora (prin frații Doru și Silviu Simiz) grație profesoarei Ene, selecțiile la „naționala" de tineret și un tânar fotbalist focșănean, care ulterior i-a fost prieten, i-au deschis ochii sportivei. Astfel, Alice și-a continuat drumul către marea performantță și acum culege roadele transpirației de la antrenamente.

Finalul prieteniei cu tânarul bîrladean n-a fost unul prea fericit, surse ale ziarului susținând că Valentina Elisei era chiar agresată de cel cu care intenționa să se căsătorească la un moment dat.

Telepatie între mamă si fiică

Mama handbalistei nu a văzut niciun meci al României la actualele Mondiale, din cauza emoțiilor pe care le are. În plus, știe că atunci când se uită la meci, fiica sa nu joacă bine. „La jocul cu Franța am deschis televizorul pentru câteva minute, iar Alice a ratat de trei ori. L-am închis imediat iar după joc m-a sunat si mi-a spus: „Te-ai uitat la meci, nu?”. A simțit că se întâmplase ceva cu ea". Pentru a putea rezista emoțiilor produse de finala de ieri, mama sportivei a luat calmante, deși tot cu televizorul închis a stat. „Trei pastile de Calmepam am înghițit. Fumez și beau cafea să-mi mai stăpânesc emoțiile".

„Sărut mâna, mamă, că m-ai născut!”

Handbalista focșăneană își suna mama după fiecare meci pentru a vorbi cu aceasta minute în șir. După semifinala de sâmbătă cu Ungaria, chiar i-a spus: „Sărut mâna, mamă, că m-ai născut!”. „Am rămas foarte impresionată. Are un suflet atât de bun! M-a și ajutat foarte mult după ce s-a transferat în Serbia. Stăteam cu chirie până deunazi. Acum locuiesc într-o garsonieră cumpărată de ea. Recent mi-a montat și geamuri termopan și mă va susține în continuare. Despre planurile de viitor pot să vă spun că în curând o va cununa pa Paula Rădulescu, a treia portăriță din lot", ne-a mai dezvăluit mama vicecampioanei mondiale, care este gestionară la un magazin alimentar din Focșani.

A plâns mult dupa finala pierdută

Mama Valentinei plângea la telefon după meciul cu Rusia, când reporterii Ziarului de Vrancea au sunat-o pentru a o întreba ce simte la finele jocului pierdut. „Sunt foarte fericită că Alice a fost desemnată cea mai bună extremă din lume. Nu-mi vine să cred. Plâng de fericire. M-a sunat după joc, ca de obicei, și mi-a spus să nu mai plâng, că va plânge și ea. Mi-a mulțumit că am ascultat-o și nu m-am uitat la jocuri, așa cum m-a rugat și a zis că abia asteaptă să mă revadă", ne-a mărturisit Emilia Hîrșu.

Pentru TVR 1, Elisei a spus că nu se aștepta să căștige titulul de cea mai bună extremă din lume și că îi pare rău că România n-a învins Rusia.

Citiți și : Pe 5 iunie 2022, Valentina Ardean Elisei a împlinit 40 de ani, iar duminică a jucat ultimul său meci dintr-o carieră de excepţie. Handbalista a fost parte din mai toate experienţele României la nivel înalt din ultimii 20 de ani, la nivel de club şi cu echipa naţională.

Are toate cele trei medalii obţinute de naţională în competiţiile majore - argintul mondial din 2005 şi bronzul mondial din 2015, plus bronzul european din 2010. S-a retras din reprezentativă în 2019, după 20 de ani în care a jucat sub culorile României, cu un bilanţ de 255 de apariţii şi 915 goluri.

La nivel de club, a fost parte din marea echipă a Oltchimului, care juca finala Ligii Campionilor în 2010 şi cu care câştiga, anterior, Cupa Cupelor în 2007, apoi Cupa EHF cu SCM Craiova (2018), an în care s-a transferat la Gloria Bistriţa.

Cu această echipă a jucat Alice în deplasare, ultimul meci al carierei, şi care s-a încheiat cu o victorie, scor 34-24, chiar la Deva, cu CSM, în oraşul în care juca prima dată la un club de senioare, în urmă cu 21 de ani.

Valentina Ardean Elisei a adunat numeroase trofee individuale în competiţiile majore de club sau naţionale, iar acum a încheiat un capitol care a adus bucurie peste două decenii iubitorilor de handbal din România şi nu numai.

Alice a jucat, în ordine, la echipele Universitatea Remin Deva, ZRK Knjaz Milos, Oltchim Râmnicu Vâlcea, CSM Cetate Deva, HCM Baia Mare, SCM Craiova şi în ultimii patru ani la Gloria Bistriţa, unde a avut parte zilele trecute de o ceremonie de retragere impresionantă.

Bilanţul participărilor cu naţionala României este şi el bogat: cinci turnee finale la Campionatul European (2004, 2008, 2010, 2014, 2018), tot atâtea Mondiale (2005, 2009, 2011, 2015, 2017), precum şi Jocurile Olimpice din 2008 şi 2016.

Text informații :sport.ro

Citiți și câteva din aricolele publicate în cotidianul nostru despre  cea mai valoroasă handbalistă pe care-a dat-o județul Vrancea accesând titlurile de mai jos :

Sport - Gheorghe Tadici: Vali Elisei are un braț de diamant;

Valentina Elisei, căpitanul campioanei României;

Elisei s-ar fi vrut gimnastă;

Mama Valentinei Elisei a fost handbalistă;

Handbalista vrânceană Valetina Ardean-Elisei se retrage de la echipa națională;

Gogîrlă și Elisei, printre cele mai bune;

Vrancea, reprezentata la Europenele de handbal;

Valentina Elisei, reprezentanta Vrancei la Jocurile Olimpice;

Vali Elisei, protagonista finalului de meci la Deva;

Valentina Elisei va fi mămică;

După ce și-a cununat sora, Vali Elisei vrea Supercupa României


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.