Politică

Telenovelă politică vrânceană: Protejata politic din Prefectură execută silit CJ condus de protector pentru indemnizația ATOP restantă

Ziarul de Vrancea
26 iun 2022 7328 vizualizări
Sfâșietor!Prin ce episoade au fost nevoiți să treacă subprefectul, Claudia Lavinia Serafimciuc( foto stânga), dar și cel care susținut-o politic și promovat-o, în funcție din postul de secretar al UAT Jariștea, președintele PNL și al Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma(foto dreapta).Ca într-o adevărată telenovelă politică desfășurată în cei aproape 2 ani Serafimciuc și Toma au învins toate greutățile ivite în cale.Și au reușit să păstreze intactă valoarea de aproape 3400 lei pentru 2 ore de șendințe pe lună ale unui membru ATOP Vrancea.Valoarea este una dintre cele mai mari, dacă nu cumva cea mai mare din România.Probabil și din această cauză au ținut cei doi și alți câțiva să facă tot ce pot să o păstreze intactă.În câte domenii mai este Vrancea pe primul loc în țară?”Dezvoltăm Vrancea!”
Sfâșietor!Prin ce episoade au fost nevoiți să treacă subprefectul, Claudia Lavinia Serafimciuc( foto stânga), dar și cel care susținut-o politic și promovat-o, în funcție din postul de secretar al UAT Jariștea, președintele PNL și al Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma(foto dreapta).Ca într-o adevărată telenovelă politică desfășurată în cei aproape 2 ani Serafimciuc și Toma au învins toate greutățile ivite în cale.Și au reușit să păstreze intactă valoarea de aproape 3400 lei pentru 2 ore de șendințe pe lună ale unui membru ATOP Vrancea.Valoarea este una dintre cele mai mari, dacă nu cumva cea mai mare din România.Probabil și din această cauză au ținut cei doi și alți câțiva să facă tot ce pot să o păstreze intactă.În câte domenii mai este Vrancea pe primul loc în țară?”Dezvoltăm Vrancea!”

Cine își închipuia că le-a văzut pe toate în politica vrânceană actuală, trebuie să recunoască faptul că s-a înșelat amarnic. „Reprezentația” de ultimă oră cu accente de telenovelă sud-americană constă în aceea că subprefectul liberal de Vrancea Claudia Lavinia Serafimciuc execută silit Consiliul Judeţean condus de președintele Cătălin Toma, pentru neplata indemnizaţiilor de membru ATOP. Sfâșietor!

Totodată, este de notorietate că înainte să ajungă în postul de subprefect, aceeași Claudia Lavinia Serafimciuc a fost secretară a Unității Administrativ Teritoriale (UAT) Jariștea, fiind propulsată politic chiar de președintele PNL Vrancea Cătălin Toma, fost primar al comunei. Promovarea a avut loc pe 28 ianuarie 2020, la scurt timp după ce PNL a intrat la guvernare în noiembrie 2019. Este știut de asemenea că nu a existat un concurs pentru ocuparea postului respectiv pe criterii de competență, ci vorbim despre o numire cu susținere exclusiv politică, iar pentru Claudia Lavinia Serafimciuc susținerea a venit de la președintele PNL Vrancea, Cătălin Toma.

În niciuna din campaniile electorale desfășurate din 2019 și până acum, ca să ne referim la cele mai recente, cu ajutorul cărora PNL a ajuns la putere, partidul nu a prevăzut în programul electoral și nu a promovat public că intenționează să-și fixeze printre priorități, odată ajunși la putere, susținerea cu orice preț și-n orice condiții a sinecuriștilor de partid în diverse funcții. Și nici să-si promoveze în funcții membrii de partid, cum veți afla în continuare că a făcut subprefectul susținut de această formațiune politică. Din contra!

Când era în opoziție, PNL Vrancea critica vehement, ori de câte ori avea ocazia, felul în care PSD utiliza posturile în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) pentru a-și recompensa din bani publici sinecuriștii de partid. Iată că acum criticii de atunci au devenit cei mai aprigi utilizatori ai sinecurilor pe care le înfierau. Și trebuie menționat că întâmplarea care constituie subiectul prezentului articol vine să explice cum nu se poate mai logic de ce s-a ajuns ca la mai puțin de 2 ani de la alegerile locale din 2020, grupul consilierilor PSD din Consiliul Județean Vrancea să voteze pentru reducerea îndemnizațiilor membrilor ATOP, iar grupul PNL-ALDE să devină „scutul de protecție” al sinecuriștilor de partid care pot încasa 3400 lei lunar pentru 2 ore de ședință, în timp ce președintele ATOP Vrancea (și el sinecurist) poate încasa chiar și dublul acestei sume. Toate acestea în condițiile în care, în Vrancea reală, mulți din locuitorii ei își pun disperați problema supraviețuirii de pe o zi pe alta. Este încă o dovadă a desprinderii de realitate și a ciocoismului politic din rândul puternicilor zilei de pe aceste meleaguri. 

Subprefectul liberal Claudia Lavinia Serafimciuc s-a luptat mai mult de un an şi jumătate în instanțele judecătorești ca să obțină retribuirea încă din prima lună în care a ajuns la Prefectura Vrancea cu indemnizația ATOP stabilită în CJ pe vremea șefiei lui Marian Oprișan (valoare des criticată de formațiunea politică grație căreia ea a ajuns în postul de subprefect).

Cert este că după această bătălie în justiție, Claudia Lavinia Serafimciuc, subprefect de Vrancea din partea Partidului Naţional Liberal, a obţinut încuviinţarea executării silite faţă de Consiliul Judeţean Vrancea, instituţie condusă de colegul și șeful ei de partid, Cătălin Toma. Sfâșietor!

Este de notorietate că subprefectul Claudia Lavinia Serafimciuc a ajuns în postul pe care-l ocupă acum din cel de secretară a Unității Administrativ Teritoriale (UAT) Jariștea, fiind propulsată politic chiar de președintele PNL Vrancea Cătălin Toma, fost primar al aceleiași comunei. Promovarea a avut loc pe 28 ianuarie 2020, la scurt timp după ce PNL a intrat la guvernare în noiembrie 2019. Este știut de asemenea că nu a existat un concurs pentru ocuparea postului respectiv pe criterii de competență, ci vorbim despre o numire cu susținere exclusiv politică, iar pentru Claudia Lavinia Serafimciuc susținerea a venit de la președintele PNL Vrancea, Cătălin Toma.

Telenovela politică a momentului din Vrancea 

Telenovela politică a momentului din Vrancea are ca punct de pornire suma de bani pe care Claudia Lavinia Serafimciuc a pretins că nu a primit-o ca reprezentant al Instituţiei Prefectului în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), organism care funcţionează pe lângă Consiliului Judeţean Vrancea.

Claudia Serafimciuc a fost numită în funcţia de subprefect pe 28 ianuarie 2020, la scurt timp după ce PNL a intrat la guvernare în noiembrie 2019 şi a susţinut în instanță că între lunile martie şi iunie 2020, respectiv patru luni, a fost privată de indemnizaţia lunară de peste 3.200 de lei care se acordă membrilor acestei structuri, mai exact 13.140 de lei. Trebuie menționat că în acea perioadă, la șefia Consiliului Judeţean Vrancea se afla pesedistul Marian Oprişan, iar noul subprefect de Vrancea ducându-se la Tribunal să-şi recupereze drepturile suplimentare (peste salariul pe care îl încasează) putea poza într-un gen de „persecutat politic” de regimul baronului. Probabil și de aceea subprefectul Claudia Lavinia Serafimciuc s-a considerat îndreptățită, pentru că i s-a refuzat plata dreptului stabilit, să solicite şi daune morale de 30.000 de lei.

Realitatea politică din Vrancea survenită după alegerile locale din 27 septembrie 2020 a făcut însă ca la Consiliul Judeţean în funcţia de preşedinte să vină Cătălin Toma. Nimeni altul decât cel care a susținut-o politic pentru a fi promovată din postul de secretar al Unitiții Administrativ Teritoriale (UAT) Jariștea în cel de subprefect al județului. Nu-i aceasta o adevarată telenovelă politică a momentului în Vrancea? Să pornești acțiunea în justiție în calitate de „persecutat politic” al lui Oprișan și să o închei ca beneficiar al executării silite a instituției conduse de cel care te-a promovat politic în funcție, fostul primar al UAT-ului unde tu ai fost secretar? 

Telenovelă, telenovelă, dar indemnizația ATOP trebuie încasată! Mai ales că-n Vrancea e printre cele mai mari din țară 

Cu sufletul sfâșiat probabil al inițiatorului, procesul şi-a urmat cursul şi o primă sentinţă a fost dată la Tribunalul Vrancea pe 12 mai 2021, în favoarea subprefectului. „S-a respins ca nefondată excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a UAT Judeţul Vrancea şi a fost admisă acţiunea promovată de reclamanta  în contradictoriu cu pârâţii Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Vrancea şi Consiliul Judeţean Vrancea, dispunându-se, pe cale de consecinţă, pârâtei UAT Judeţul Vrancea la plata de despăgubiri pentru prejudiciul produs, în cuantum de 13.140 lei”, se arată în decizia magistraţilor.

Episodul sfâșietor al telenovelei din timpul scenetei jucată în ședința CJ Vrancea din 31 mai 2021

Telenovela politică din Vrancea mai are însă un episod la fel de sfâșietor. În ședința ordinară a Consiliului Județean din 31 mai 2021, care a avut pe ordinea de zi 28 de proiecte de hotărâri, ultimul dintre acestea s-a referit la stabilirea indemnizației pentru membrii Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Vrancea și i-a avut ca iniţiatori pe consilierii județeni USR - Plus: Vasile Alexe, Mihaiță Lepădatu, Gheorghe Stroie și Dorel Lazăr. Vă dați seama ce-a fost de această dată în sufletul lui Cătălin Toma? Care a trebuit să joace sceneta aprobării în unanimitate aproape, în acea ședință a Consiliului Județean Vrancea a proiectului de hotărâre amintit. Acesta prevedea reducerea indemnizațiilor membrilor Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) la 5% din indemnizația președintelui Consiliului Județean pe ședință, dar nu mai mult de 10% pe lună.

Conform hotărârii votate, ar fi trebuit ca suma încasată de membrii ATOP Vrancea să devină de trei ori mai mică, adică să ajungă la aproximativ 1000 lei de la 3200 lei, cât era până atunci. Vă închipuiți ce simțea președintele Cătălin Toma în acele momente, știind că subprefectul promovat de el tocmai obținuse cu 19 zile înainte în instanță o victorie, e drept, parțială? Să primească din urmă 3200 lei lunar, printre cele mai mari, dacă nu cumva chiar cea mai mare indemnizație ATOP din România? În câte domenii mai este Vrancea pe primul loc în România? „Dezvoltăm Vrancea!”, cum se spune. E drept că hotărărea adoptată atunci conținea în ea și „cheița” de invalidare în justiție. Și cine trebuia să știe, știa acest lucru! Dovadă că invalidarea s-a și întâmplat anul acesta pentru că totul a fost „pe mâini bune”, cum a scăpat porumbelul tot președintele Cătălin Toma în ședința Consiliului Județean Vrancea de săptămâna trecută.   

Sfâșietor! Instanța a fost informată că subprefectul Serafimciuc a fost „persecutată politic” de prefectul Berbece și că s-a autopersecutat chiar și ea

Conform precizărilor făcute de apărătorul Consiliului Județean Vrancea în proces, cel care a tergiversat validarea subprefectului Claudia Lavinia Serafimciuc în componenţa ATOP a fost chiar prefectul liberal de atunci, Gheorghiţă Berbece. Acesta abia pe 14 mai 2020 a solicitat Consiliului Judeţean Vrancea includerea lui Serafimciuc în această structură, lucru care s-a şi întâmplat la prima şedinţă de plen.

Faptul că subprefectul nu a fost validat ca membru de drept în ATOP după depunerea jurământului e din cauza culpei exclusive a prefectului şi chiar a reclamantei-intimate, în calitatea sa de înlocuitor de drept al prefectului, care nu au adus la cunoştinţa autorităţii administraţiei publice judeţene care este subprefectul desemnat ca membru de drept în ATOP şi nu au solicitat autorităţii competente validarea în această funcţie” se arată în apărarea făcută de Consiliul Judeţean, condus de Cătălin Toma.

Sfâșietor! Consiliul Județean Vrancea condus de Cătălin Toma îi plătește subprefectului Serafimciuc mai puțin cu 5400 lei

Conform sentinţei pronunţată de judecători, Consiliul Judeţean Vrancea s-a executat şi a plătit subprefectului Claudia Lavinia Serafimciuc. Dar, sfâșietor, s-a dovedit că suma era una brută şi nu în valoare netă, aşa cum trebuia, reţinându-i-se pentru contribuţii şi alte impozite suma de 5.400 de lei. Vă dați seama ce a fost în sufletul subprefectului Claudia Lavinia Serafimciuc când a constatat că instituția Consiliul Județean Vrancea condusă de Cătălin Toma i-a făcut una ca asta? Sfâșietor! Cruda realitate o obligă pe subprefectul Claudia Lavinia Serafimciuc să meargă din nou la instanţă. De data aceasta judecătorii, ca să pună un fel de capac telenovelei din Vrancea au decis executarea silită a Consiliului Judeţean. „Încuviinţează executarea silită simultană/succesivă, prin toate modalităţile prevăzute de lege a titlului executoriu reprezentat de: Sentinţa civilă din 12.05.2021 pronunţată de Tribunalul Vrancea având ca obiect Recuperarea sumei de: 5452,00 lei, urmând a se recupera şi cheltuielile de executare. Fără cale de atac”, se precizează în sentinţa finală a judecătorilor. Episoadele sfâșietoare din telenovela politică din Vrancea nu se opresc însă aici. Iată spre exemplu la partea de cerere legată de daunele morale, subprefectul Claudia Lavinia Serafimciuc a renunţat (sau i s-a sugerat să renunţe) la pretenţii după schimbarea şefilor la Consiliul Judeţean.

Acum probabil se văd cu totul altfel și episodele sfâșietoare din ședința de joi, 16 iunie 2022 a Consiliului Județean Vrancea. N-ar fi sfâșietor ca cineva care a dobândit asemenea victorii în păstrarea celei mai mari îndemnizații ATOP din România să piardă tot ce a câștigat? Plus c-ar rămâne și telenovela politică din Vrancea fără happy end-ul potrivit. „Ați priceput, cârcotașilor?”, vorba lui Cătălin Toma. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.