Politică

PSD și PNL au transformat Consiliul Local în maidan de scandal politic

Ionel Sclavone
1 sep 2017 1989 vizualizări

Consiliul local este, conform definiților, o instituție deliberativă (asemenea parlamentului) de interes local formată din primar, viceprimari și consilierii locali care are inițiativă și hotărăşte, în condiţiile legii, în toate problemele de interes  cu excepţia celor care sunt de competenţa altor autorităţi publice. Consiliul Municipal Focșani este departe de a corespunde definiției de mai sus. Instituația s-a degradat constant, din ce în ce mai mult după fiecare scrutin de alegeri, începând cu anul 2000, transformându-se într-un organ decorativ.

În componența actuală a Consiliului Local avem o majoritate, formată din PSD, UNPR și un independent, care se comportă ca un automat, ridicând mâna la semn, fără a pune întrebări și fără a ridica obiecții. De partea cealaltă avem opoziția PNL care, de asemenea, are un comportament asemănător, părând programată să se opună oricărui proiect de hotărâre al puterii.

Atât la PSD cât și la PNL, selecția consilierilor nu s-a făcut pe criterii de meritocrație, experiență și popularitate ci în funcție de activitatea prestată la partid și prietenia/rudenia cu șefii politici. Lipsa de competență și expertiză se reflectă în activitatea pe care o prestează.

Când fac aceste afirmații am în vedere situații din mandatele trecute, când consilieri ai puterii refuzau  să aprobe anumite hotărâri dacă nu le cunoșteau în detaliu și nu li se puneau la dispoziție informațiile de care aveau nevoie. Acești oameni puteau răspunde oricărei întrebări și puteau clarifica orice nelămurire, ceea ce actualii consilieri nu au capacitatea să facă.  

De la alegerile din vara lui 2016, Consiliul Local Focșani s-a transformat într-un câmp de bătaie politică, între majoritatea PSD – UNPR și opoziția PNL. Problemele de interes public, care ar trebui rezolvate, sunt folosite de fiecare tabără ca arme împotriva celeilalte. Pe zi ce trece, conflictul se acutizează din ce în ce mai tare. Orbiți de ură, primarul Cristi Misăilă, colegii săi din PSD și opozanții din PNL au uitat care le sunt atribuțiile, punând pe primul doar dorința de a-și nimici adversarii.

Majoritatea PSD-UNPR, decor la butoniera lui Misăilă

Despre rolul de figurație pe care majoritatea PSD – UNPR a ales să-l facă în Consiliul Local, în umbra lui Misăilă, nu sunt prea multe de spus în afara celor de mai sus. Primarul, ca șef de facto al grupării, este unul dintre principalii responsabili pentru ce se întâmplă în instituție.

Deși în campania electorală s-a prezentat ca un tânăr cu viziune modernă, deschis la nou, competent și capabil să inițieze proiecte de dezvoltare, imediat ce a fost ales Misăilă și-a schimbat atitudinea la 180 de grade. În ciuda tinereței, în multe privințe s-a dovedit mai opac și mai retrograd decât predecesorul său, Decebal Bacinschi, aflat la vârsta senectuții.

Dacă Bacinschi, în ciuda păcatelor sale, a fost un primar al dialogului și al negocierii, apreciat chiar de adversarii politici, Misăilă este taman pe dos. A adoptat atitudinea unui vătaf de moșie care pretinde ca ordinele sale, proaste/bune, să fie executate fără comentarii.

Tributar mentalității autoritare de comisar al Gărzii Financiare (instituție în care a lucrat și despre care puțini agenți economici păstrează amintiri plăcute), lipsit de competențe, abilități de negociator și de experiența în lucrul cu oamenii a înaintașului său (înainte de a fi primar, Bacinschi a condus întreprinderi de construcții și proiectare), el a respins orice colaborare cu opoziția liberală. A căutat s-o reducă la tăcere și s-o trateze ca pe o grupare nesemnificativă, imitându-l pe Marian Oprișan.

A eșuat deoarece i-a scăpat din vedere un mic detaliu: raportul de forțe dintre putere și opoziție în Consiliul Local este relativ egal.

În locul unui consiliu docil, Misăilă s-a ales cu un grup liberal vocal care îi pune bețe în roate de câte ori are prilejul. Relațiile s-au înrăutățit și mai mult după ce, în locul negocierii, reprezentanții puterii au recurs la metode cel puțin imorale corupând unul dintre consilierii liberali.

O opoziție superficială în căutarea identității

Urmărind doar să-i facă viața dificilă lui Misăilă, fără un plan de acțiune pe termen lung, liberalii refuză să voteze din principiu orice hotărâre inițiată de primar și colaboratorii săi. De aceea, PNL este la fel de responsabil pentru ce se petrece în Consiliul Local.

Principalul reproș pe care îl aducem liberalilor este abordarea superficială, fără o analiză temeinică, a problematicii supusă dezbaterilor în ședințe. În multe cazuri, ei „simt“ că anumite proiecte conțin aspecte dubioase, care nu servesc interesului comunității și refuză să le voteze. O fac instinctual, fără a reuși să-și justifice actul printr-un punct de vedere documentat și bine argumentat. Dacă abordarea lor ar fi de tip profesionist, susținută cu argumente solide și convingătoare pentru opinia publică, ar pune o presiune puternică și constantă asupra lui Misăilă și l-ar oblige să-și facă treaba.

Fără un lider puternic care să-și asume rolul de vârf de lance în această confruntare, incapabili să-și argumenteze voturile împotrivă și să prezinte soluții alternative la propunerile cu care nu sunt de acord, liberalii sunt luați la țintă de primar. Misăilă îi scoate vinovați pentru propriile eșecuri și gafe în administrarea orașului.

Focșănenii, victime colaterale ale confruntării din Consiliul Local

Rezultatele bătăliei din Consiliul Local sunt consemnate în statisticile privind calitatea vieții în municipiu și le observă orice focșănean privind în jur: mizeria de pe străzi, gropile din asfalt, lipsa locurilor de joacă, a spațiilor verzi, parcuri degradate, școli nepregătite pentru începerea anului școlar, prețuri mai mari pentru utilități etc. Costurile sunt suportate de noi toți, victime colaterale ale confruntării lor, care suntem obligați să ne ducem traiul într-unul dintre cele mai nevoiașe orașe din țară care, în loc să se dezvolte, sărăcește pe zo ce trece și se tranformă într-o ruină.

Din păcate, situația este departe de a se îmbunătăți și va dura, probabil până la viitoarele alegeri locale. Asta din cauză că cele două tabere nu sunt dispuse să facă pace și nici nu există, în plan local, un mediator, lider de partid sau al societății civile, cu destul de multă autoritate și căruia să-i pese de Focșani, dispus să se implice și să negocieze un acord între cele două părți.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 2421 zile, 5 ore, 58 minute, 28 secunde
Abordarea articolului este in afara realitatii democratice. Consilierii din CL Focsani si in general alesii din orice for ales democratic NU sunt reprezentantii intregului popor ci DOAR ai celor care citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.