Educație

Vrancea | Rezultatele finale după rezolvarea contestațiilor la Evaluarea Națională 2022

Ziarul de Vrancea
3 iul 2022 2347 vizualizări
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:cancan.ro
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:cancan.ro

Prin intermediul unui comunicat de presă Inspectoratul Școlar Județean( IȘJ) Vrancea  făcut publică sinteza rezultatelor înregistrate după soluționarea contestațiilor la Evaluarea Națională a absolvenților de clasa a VIII-a / sesiunea 2022

Rezultatele obținute de elevii din Vrancea la examenul de Evaluare Națională 2021,  după rezolvarea contestațiilor pot fi accesate aici:

 Lista candidaților ce provin din județul Vrancea  ordonați descrescător după media obținută

La Evaluarea Națională din acest an după depunerea și rezolvarea contestațiilor au fost șase medii de 10 la nivel județean, obținute de candidați care provin de la următoarele instituții de învățământ din Vrancea: Școala Gimnazială ”Barbu Ștefănescu DelaVrancea”Năruja, Liceul Tehnologic”Alexandru Ioan Cuza” Panciu, Școala Gimnazială”Petrache Blindu” Ciușlea, Școala Gimnazială ”Duiliu Zamfirescu” Focșani, Colegiul Național ”Unirea” Focșani, Școala Gimnazială ”Ion Basgan” Focșani 

Inspectoratul Școlar Județean Vrancea a centralizat astăzi, 30 iunie 2022, rezultatele finale obținute după soluționarea contestațiilor de către absolvenții clasei a VIII-a care au susținut probele Evaluării Naționale.

În urma reevaluării lucrărilor contestate, numărul candidaților cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este de 2038, adică 78,87% din totalul candidaților prezenți care au susținut ambele probe de examen.

La proba de Limba și literatura română, 2147 de candidați au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5 (cinci). După contestații, la Limba și literatura română se înregistrează 22 note de 10 (zece) în județul Vrancea.

La Matematică, 1933 de candidați au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar 49 de lucrări au fost notate cu 10 (zece).

 În județul Vrancea, au fost depuse 175 de contestații la Limba și literatura română și 124 la Matematică.

 Rata de participare a fost de 95,95%: 2584 de candidați prezenți (dintr-un total de 2693 de absolvenți înscriși). Niciun candidat nu a fost eliminat din cauza unor tentative de fraudă.

Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare sumativă externă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Media de admitere constituie criteriu pentru admiterea în învățământul liceal de stat, fiind media ponderată între media generală obținută la Evaluarea Națională (cu o pondere de 80%) și media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 20%).

 Ghidul candidatului 2022 – Admiterea în învățământul liceal de stat, învățământul profesional de stat și învățământul dual se poate consulta accesând următorul link:

https://isjvrancea.ro/wp-content/uploads/2022/05/GHID-candidat-2022.pdf

Președintele Comisiei Județene,

Inspector Școlar General Adjujnct,

prof. Daniel Gheorghe Gherasim

Citiți și: FOTO | ZdV vă prezintă cele șase „fete de 10” ale județului. Ele au obținut media generală maximă la Evaluarea Națională 2022

Citiți și:VIDEO | Rezultatele finale de la Evaluarea Naţională au fost publicate pe site-ul Ministerului Educației. Sorin Cîmpeanu a pledat pentru evaluarea digitalizată

Rezultatele finale de la Evaluarea naţională, după rezolvarea contestaţiilor, au fost afişate joi, pe site-ul Ministerului Educaţiei. Un procent de 7,12 din numărul total al lucrărilor de la Evaluarea Națională a făcut obiectul contestațiilor. În județul Dâmbovița, unde în acest an a fost testată evaluarea digitalizată, calitatea evaluarii a fost mult îmbunătățită în raport cu media națională.

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu a făcut declarații în legătură cu rezultatele finale ale Evaluării Naționale, care pot fi vizualizate pe site-ul Ministerului Educației.

Sorin Cîmpeanu: 17 note au fost modificae cu mai mult de 2 puncte. Cea mai mare diferență între nota inițială și cea de după contestație este de 3,70 puncte

Un procent de 7,12 din numărul total al lucrărilor de la Evaluarea Națională a făcut obiectul contestațiilor.

Rata de participare a fost de 95,5%: 148.496 de elevi prezenți (dintr-un total de 155.561 de absolvenți înscriși). Dintre aceștia, 26.195 de candidaţi (17,6 %) au obţinut medii sub 5 (cinci). Au fost eliminați din cauza unor tentative de fraudă 6 elevi, lucrările acestora fiind notate cu 1 (unu).

Au fost înregistrate 21.854 de contestații (7,12% din numărul total de lucrări), dintre care 13.324 la Limba și literatura română, 265 la Limba și literatura maternă și 8.265 la Matematică. În cazul a 13.757 de lucrări, contestațiile au schimbat nota prin creștere, iar pentru 5.906 de lucrări notele au fost modificate prin scădere.

În urma reevaluării lucrărilor contestate, ponderea elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este de 82,4% (122.301 elevi, cu aproape 28.000 mai mulți decât în anul 2021), în creștere cu 0,10% (135 de elevi) față de rezultatele inițiale (82,3%). A crescut, de asemenea, și numărul elevilor cu media generală 10: 237 (+ 16).

Procentual, la nivel național, 74% dintre notele contestate (16.262) au fost modificate cu diferențe mai mici de 0,5 puncte, 3.218 (15%) note au fost modificate cu diferențe între 0,5 și 1 punct, 166 de note cu diferențe între 1 și 2 puncte (sub 1%), iar 17 note au înregistrat diferențe mai mari de 2 puncte (16 la Limba și literatura română și 1 la Matematică).

La nivel național, la proba de Limba și literatura română, 128.159 de elevi (86,1%) au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar dintre aceștia, 824 de elevi au obținut nota 10 (+ 14 în raport cu prima afișare).

La Matematică, 115.223 de elevi (77,5%) au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar dintre aceștia, 3.038 au obținut note de 10 (+ 72 în raport cu prima afișare).

La Limba și literatura maternă, 8.903 elevi (96,1%) au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar 83 de candidați au obținut note de 10 (numărul notelor de 10 a rămas nemodificat).

În județul Dâmbovița, unde în acest an a fost pilotată evaluarea digitalizată, calitatea evaluarii a fost mult îmbunătățită în raport cu media națională. La proba de Matematică, 98,5% dintre notele contestate au rămas nemodificate sau au suferit modificări cu o diferență de cel mult 0,5 puncte. Doar 3 teze au avut diferențe mai mari de 0,5 puncte (cea mai mare diferență fiind de 0,6 puncte). Mai mult, 88,5% dintre teze nu au avut nota modificată sau au avut diferențe de cel mult 0,3 puncte. La proba de Limba și literatura română, niciun elev nu a avut nota modificată cu diferențe de 1 punct sau mai mult, cea mai mare diferență înregistrată fiind de 0,95 puncte. 81,5% dintre note au diferențe de evaluare de sub 0,5 puncte.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, declara săptămâna trecută că numărul mediilor peste 5 obţinute de elevi la Evaluarea Naţională a înregistrat în acest an "o maximă absolută" în raport cu ultimii 10 ani, fiind de 82,3%.


"Numărul mediilor peste 5 este o maximă absolută în raport cu ultimii 10 ani - 82,3%, adică 122.166 elevi care au luat medii peste 5 anul acesta, înainte de contestaţii. Anul trecut am avut 76,8%, deci cu 5,5% mai puţin", spunea Cîmpeanu într-o conferinţă de presă.

În prima etapă a admiterii în învățământul liceal de stat din acest an, completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 4 - 11 iulie. Repartizarea computerizată a candidaților din seria curentă, precum și a celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2022 - 2023 va avea loc în data de 14 iulie.

Text informații + VIDEO:stiri.tvr.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.