Educație

Sorin Cîmpeanu și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Educației, după al doilea scandal privind o acuzație de plagiat

Ziarul de Vrancea
1 oct 2022 1523 vizualizări

Sorin Cîmpeanu a anunțat, joi seară, că demisionează din funcția de ministru al Educației, după ce, de luni, se confruntă cu o nouă acuzație de plagiat. Cîmpeanu a susținut că a luat decizia de a demisiona din proprie inițiativă. Totuși, anterior, în ultimele sale intervenții publice, a respins această idee. Jurnalista Emilia Șercan a publicat o investigație care arată că Sorin Cîmpeanu și-ar fi însușit mai multe capitole dintr-un curs de seminar

”Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.

Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine”, scrie fostul ministru pe Facebook.

Cu câteva ore înainte, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat, joi, în legătură cu acuzaţiile de plagiat la adresa ministrului Educaţiei, că premierul Nicolae Ciucă urmează să aibă discuţii cu Sorin Cîmpeanu, după care vor fi oferite mai multe detalii.

Sorin Cîmpeanu își motivează decizia de a demisiona:

”Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.

În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:

1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;

2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar - prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);

3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;

4. mărirea burselor elevilor;

5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;

6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;

7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent - o schimbare atât de mult așteptată;

8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;

9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;

10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;

Și multe altele………

Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.

Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!

Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!

Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.

Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor.

Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația!”, a scris ministrul demisionar Cîmpeanu.

Luni, jurnalista Emilia Sercan, de la PressOne, a publicat o investigație în care arată că Sorin Cîmpeanu și-ar fi atribuit cea mai mare parte a unei lucrări universitare pentru uzul studenților. De la nouă pagini, în ediția din 2000, actualul ministru apare ca autor pentru 92 de pagini, șase ani mai târziu. Sorin Cîmpeanu neagă acuzațiile și se declară hărțuit. El s-a confruntat cu suspiciuni de plagiat și în privința tezei de doctorat.

Jurnalista Emilia Sercan susține că, în ediția din 2000 a unei lucrări universitare cu titlul „Irigații, desecări, combaterea eroziunii solului. Irigarea culturilor", Sorin Cîmpeanu figurează ca autorul a două din cele 30 de capitole. În ediția din 2006, însă, numele actualului ministru apare în dreptul a încă 13 capitole. Emilia Sercan spune că, în 2000, acestea, sub o formă aproape identică, fuseseră semnate de alți doi profesori universitari. În replică, ministrul spune că lucrarea e un simplu material didactic pentru un grup mic de studenți.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „Este vorba de îndrumătoare de lucrări, de caiete de seminar, care nu au ISBN, ca să lămurim - este vorba despre un colectiv de cadre didactice la fiecare disciplină, de preluare a acestei discipline, că se face schimbul de generații. E vorba de felul în care se lucra cu profesorul Ioan Pleșa, îndrumătorul meu de doctorat. Sunt hărțuiri care datează de multă vreme. Am înțeles că obiectivul principal al acestui articol e blocarea legilor Educației”.

Proteste și moțiune în Parlament

Acuzaţiile de plagiat la adresa ministrului Educației au stârnit un val de reacţii negative în mediul academic și nu numai.

Universitatea București a cerut o analiză serioasă și urgentă care să fie realizată de instituțiile abilitate, în afară oricăror presiuni: „Condamnăm orice acțiune care încalcă etică și integritatea academică”, au precizat reprezentanții Universității.

Șapte persoane au prostestat, marți, timp de o oră în fața Ministerului Educației și i-au cerut demisia ministrului. În replică, ministrul i-a făcut „habarnişti în educaţie" pe cei care îl acuză furt intelectual.

Între timp, USR a depus o moţiune simplă împotriva ministrului Educației, alături de partidul Forţa Dreptei: „Am depus moțiune împotriva ministrului plagiator Cîmpeanu, la trei luni după ce a fost o altă moțiune simpluă împotriva acestui ministru, iar în trei luni a reușit domnul Cîmpeanu o mare contraperformanță: de unde era doar apărătorul plagiatorilor, s-a dovedit că era și dânsul plagiator, dânsul făcea legi ca să scape de aceste acuzații. Cei care vor un învățământ care să țină copiii în țară trebuie să voteze săptămâna viitoare în Parlament pentru această moțiune simplă”, a acuzat deputatul USR Ionuț Moșteanu.

Temperatura la ore

Școlile nu se vor închide și nici nu vor trece în sistem online din cauza facturilor la încălzire și energie electrică. Este anunțul făcut de ministrul Educației, după ce primarii din mai multe localități le-au cerut directorilor de școli să facă economii. Și chiar au recomandat ca temperatura în clase să nu depășească 20-21 de grade. Și universitățile caută soluții pentru a reduce costurile. Multe vor opta și pentru cursuri online.

Sorin Cîmpeanu, la Tema Zilei, TVR INFO, despre acuzațiile de plagiat

Sorin Cîmpeanu nu se consideră vinovat de plagiat pentru lucrarea pentru care i s-au adus aceste acuzații. "Un îndrumător de lucrări practice nu are caracter științific, nu are ISBN. Sunt notițe copiate, multiplicate, pe care le pui la dispoziția studenților pentru a le folosi în procesul didactic", a declarat el miercuri seară, la TVR Info.

Fostul mministr al Educației este însă de acord să îi fie analizată lucrarea de către Comisia de etică a universității, pentru că atât permite legea, acum. Sorin Cîmpeanu a vorbit la Tema Zilei și despre Legile Educației, masa caldă în școli, abandonul școlar și consumul de droguri.

Text informații:stiri.tvr.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.