Educație

FOTO | ZdV vă prezintă cele șase „fete de 10” ale județului. Ele au obținut media generală maximă la Evaluarea Națională 2022

Ziarul de Vrancea
28 iun 2022 11643 vizualizări

La Evaluarea Națională din acest an, înaintea depunerii și rezolvării contestațiilor, s-au înregistrat șase medii de 10 la nivel județean, obținute de candidați care provin de la următoarele instituții de învățământ din Vrancea: Școala Gimnazială „Barbu Ștefănescu Delavrancea” Năruja, Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” Panciu, Școala Gimnazială „Petrache Blindu” Ciușlea, Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu” Focșani, Colegiul Național „Unirea” Focșani, Școala Gimnazială „Ion Basgan” Focșani. Ziarul de Vrancea vă prezintă în continuare acești elevi. 

Andreea Lăbunț - Școala Gimnazială „Barbu Ștefănescu Delavrancea” Năruja 

Andreea putea să nu se prezinte la acest examen, întrucât avea un loc asigurat la orice liceu și-ar fi dorit să se înscrie. Ea a obținut Premiul I la concursurile naționale unde a reprezentat cu mare cinste școala vrânceană și aceste rezultate o îndreptățeau, conform regulamentului, să ocupe fără concurs un loc la liceu. Cu toate acestea, ea s-a prezentat la examen, confirmându-și încă o dată valoarea.

La solicitarea Ziarului de Vrancea, Andreea Lăbunț a transmis în legătură cu acest examen:

„Să spun că mi-a fost ușor, ar fi absurd… cu toții știm că succesul se obține pornind de la dorința nemăsurată de a evolua zilnic, acompaniată de o muncă constantă, fără de care ținta nu poate fi atinsă. Deși familiarizată cu atmosfera concursurilor și a competițiilor, examenul de Evaluare Națională a reprezentat și pentru mine un factor de stres, pe care l-am diminuat, însă, studiind intens și pregatindu-mă temeinic. Întreg procesul educativ mi-a fost înlesnit de devotatele cadre didactice ale Școlii Gimnaziale «Barbu Ștefănescu Delavrancea», care au reușit, prin profesionalismul dumnealor, să mă conducă spre culmile succesului. Pe această cale, îi mulțumesc doamnei Lăcătuș Camelia, profesor de Limba și Literatura Romană, o adevărată călăuză printre tainele acestei materii, dar și doamnei Pavil Elena Doina, ce m-a purtat cu măiestrie prin toate ascunzișurile nebănuite ale matematicii. De asemenea, le sunt recunoscătoare părinților mei și întregii familii pentru susținerea necondiționată pe care mi-au oferit-o la orice oră din zi și din noapte. Împreună, am demonstrat că succesul nu depinde de mediul de proveniență, ci se bazează pe valori morale precum devotamentul, determinarea și ambiția. 

În continuare, îmi doresc să urmez studiile la Colegiul Național «Unirea» din Focșani, unde mi-am propus să-mi încununez palmaresul cu alte multe reușite.”

Gabriela Iulia Andrei - Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” Panciu

Despre examen pot spune că a fost destul de ușor. Profesorii au făcut să fie așa, deoarece ne-au acordat din timpul și din cunoștințele lor și au făcut posibile notele mari prin munca lor neîncetată. Le mulțumesc profesoarei de română, Elisabeta Murgoci și dirigintei mele, Buzatu Paraschiva, care mi-a arătat rolul matematicii în viața de zi cu zi, dar și celorlalte cadre didactice, care au avut încredere în noi. 

Deoarece acesta a fost primul meu examen important, am avut emoții, însă acestea au dispărut în momentul în care am văzut subiectele, care au fost de dificultate medie. Nu reflectă în totalitate nivelul elevilor, dar fac cumva diferența între ei. 

La limba și literatura română mi-a plăcut faptul că subiectul al doilea ne-a stimulat imaginația și creativitatea, iar la matematică a fost nevoie de puțină atenție pentru a rezolva ultimele subiecte. Astfel, mulți elevi au reușit să obțină note bune. Sper ca anul viitor să fie subiecte asemănătoare, deoarece și acea generație care le va parcurge a fost sacrificată și a întâmpinat dificultăți în timpul pandemiei. 

Cât despre liceul pe care îl voi urma, pot spune că este unul accesibil tuturor. Liceul Teoretic «Ioan Slavici» din Panciu are porțile deschise pentru elevi din toate clasele sociale, atât pentru elevi mai puțin buni la învățătură, cât și pentru cei care excelează în anumite domenii. Diversitatea aceasta m-a făcut să aleg ca o parte din drumul meu în viață să treacă prin băncile acestei instituții”, a precizat pentru Ziarul de Vrancea Gabriela Iulia Andrei, elevă a Liceului Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” din Panciu.

Foto: Eleva Gabriela Iulia Andrei, care a promovat examenul de Evaluare Națională din acest an cu media generală 10, împreună cu dirigintă sa, profesoara de matematică Paraschiva  Buzatu de la Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” Panciu

Ca profesor de matematică și diriginte a elevei Gabriela Iulia Andrei, vă pot spune că nu este de mirare reușita ei memorabilă de la primul examen din viața ei. Iulia este șefa de promoție a Liceului Tehnologic «Alexandru Ioan Cuza» Panciu pe care l-a absolvit cu media generală 10.

Pe parcursul celor 4 ani de gimnaziu Iulia a devenit un model prin modestia și seriozitatea de care a dat dovadă. Înzestrată cu inteligență nativă, extrem de perseverentă și corectă, a reușit să obțină rezultate deosebite la olimpiadele și concursurile școlare. Totodată, a dat dovadă de generozitate și toleranță în relația cu colegii, pe care i-a sprijinit cu fiecare ocazie. 

Aș vrea să mulțumesc părinților pentru educația aleasă pe care i-au oferit-o și cadrelor didactice care au îndrumat această clasă”, a precizat diriginta Gabrielei Iulia Andrei, profesoara de matematică Paraschiva Buzatu de la Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” Panciu,

Denisa Maria Spătaru - Școala Gimnazială „Petrache Blindu” Ciușlea

M-am descurcat bine, zic eu. La română am avut ceva emoţii, pentru că de felul meu mă panichez câteodată, dar la matematică a mers totul cum trebuie. Să ştiţi că nu sunt o tocilară, care învaţă toată ziua. Pentru Evaluarea Naţională mi-am rezervat două-trei ore de învăţat pe zi. Am ignorat internetul, pentru că am preferat să dorm. În rest, am ajutat-o pe mama la treabă, pe sora mai mică cu un an la teme, dar m-am jucat şi cu surioara de 3 ani. Îmi doresc o carieră militară, fie la Academia Militară, fie la Academia de Poliţie. Este un vis al părinţilor care m-a prins şi pe mine, acesta cu haina statului. Nu doresc să plec din ţară, pentru că ţara are nevoie de oameni deştepţi. Vreau să-i mulţumesc mult profesoarei de limba română Alina Murgeanu, care este cea mai bună prietenă”, a precizat Denisa Maria Spătaru citată de adevarul.ro

Citiți și: Eleva de la ţară care a luat 10 la Evaluarea Naţională învăţând, în pandemie, de pe telefonul bunicii, articolul publicat de adevarul.ro despre Denisa Maria Spătaru, absolventă a Școlii Gimnaziale „Petrache Blindu” din Ciușlea

Rialda-Maria Popa - Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu” Focșani

„Mă numesc Rialda-Maria Popa și am absolvit la Școala Gimnazială «Duiliu Zamfirescu» din Focșani. A fi premiant e un traseu complex, compus din pași mărunți și numeroși, dar unicitatea și frumusețea lor sunt incontestabile. Mereu am râvnit la excelență, am căutat să strălucesc, să ofer bucurie, căldură și lumină. În acești patru ani de gimnaziu am învățat mult și multe, am aprofundat cunoștințe, am descoperit taina din fiecare lucru, am fost generoasă, atentă, profundă în tot ceea ce fac. Mi-a plăcut competiția, am participat la multe olimpiade și concursuri școlare, toate încununate de premii și mențiuni. În timpul liber cânt la pian, joc tenis, sau mă afund în lectură. În weekenduri ies cu prietenii în oraș, pentru a mă relaxa după o săptămână încărcată. Pentru examenul de Evaluare Națională 2022 m-am pregătit temeinic, conștiincios și rezultatul, două note de 10, nu m-a surprins. Subiectele mi s-au părut potrivite pentru un examen național, nu foarte grele dar nici ușoare, astfel notele de 10 să fie luate de elevi cu profunde cunoștințe. Sunt bună la toate obiectele, pot urma orice ramură, dar sunt atrasă mai mult de partea reală (matematică-chimie). Vreau să-i mulțumesc mamei care a stat lângă mine în toți acești ani și care e soarele lumii mele. Ea m-a călăuzit, m-a întărit, m-a sprijinit la bine și la greu. Sincere cuvinte de recunoștință le adresez profesorilor mei, pilonii gimnaziului, cei care ne-au ținut în picioare în fața marilor schimbări și ne-au descifrat tainele învățăturii. Pentru noi toți școala înseamnă cunoaștere, deschidere, prietenie. Nu o notă perfect rotundă, nu un teanc de diplome, nu o supraapreciere, niciuna dintre acestea nu fac parte din definiția SUCCESULUI. Relevantă este pasiunea depusă în numele studiului, plăcerea de a deschide o carte pentru a descoperi noul. Premiant ajunge doar cel care își mărturisește dragostea pentru carte și care va plasa școala în Edenul sufletului. Acolo voi adăposti și eu anii gimnaziului, colegii și profesorii mei dragi, în ramele de lumină ale inimii mele. Le mulțumesc pentru tot și mă înclin în fața dascălilor mei, de nota zece!”, a precizat pentru Ziarul de Vrancea Rialda-Maria Popa, absolventă a Școlii Gimnaziale „Duiliu Zamfirescu” Focșani.

Iasmina Alexandra Simion - Colegiul Național „Unirea” Focșani

„Mă numesc Iasmina Alexandra Simion și am terminat clasa a VIII-a, după 4 ani în care am studiat la Colegiul Național «Unirea» din Focșani.

Examenul de Evaluare Națională 2022 a fost primul pas important în viața noastră de școlari, învățându-ne cum trebuie să privim un astfel de obstacol. Am învățat să echilibrăm orele de studiu, dar și orele în care realizam activități ce ne făceau plăcere, reușind astfel să ajungem la finalul anului cu rezultatele dorite. După un an în care am învățat din greu, notele pe care ni le doream nu au ezitat să apară, ajungând la rândul meu la aceasta mare reușită. Pe parcursul gimnaziului, am încercat să aprofundez în fiecare zi materia, ajungând ca în clasa a VIII-a să pot învăța cu ușurință fiecare lecție. De asemenea, am avut mereu susținerea tuturor profesorilor, oferindu-mi atât explicațiile nevoite, cât și ajutorul pentru a trece cu bine de toate încercările. Știind că îmi doresc să ajung la un Colegiu de prestigiu, am fost nevoită să renunț la unele activități, precum dansul sportiv sau proiectele desfășurate în școală, pentru a putea face cât mai multe exerciții, apropiindu-mă cu fiecare moment de examen. Obținerea acestui rezultat a presupus multă muncă, determinare și răbdare, progresul fiind vizibil treptat. Examenul a marcat sfârșitul unei prime etape importante, în care ne-am făcut amintiri și am legat numeroase prietenii, în ciuda perioadei mai grea prin care am trecut din cauza pandemiei. În continuare îmi doresc să aleg Colegiul Național «Unirea» Focșani, deoarece după primii 4 ani pe care i-am petrecut aici, consider cu adevărat că acesta este un stil de viață, care unește multi elevi, învățându-ne să lucrăm împreună. Aici am descoperit cum notele nu ne definesc și că putem realiza activități extrașcolare, obținând în același timp rezultate deosebite. Am realizat că avem mereu alături pe cineva, profesorii oferindu-ne și lecții de viață, nu numai cele găsite în manual. În același timp, părinții mi-au oferit mereu un mare sprijin, fiind prezenți atât în zilele de școală, cât și la ieșirea de la probele examenului, așteptându-mă cu multe emoții, încurajându-mă să îmi urmez pasiunile și visurile. Familia a constituit un refugiu care m-a ajutat să mă concentrez pentru un astfel de rezultat”, a precizat pentru Ziarul de Vrancea Iasmina Alexandra Simion de la Colegiul Național „Unirea” Focșani.

Ioana Gavrilă - Școala Gimnazială „Ion Basgan” Focșani

„Am avut această ambiție de a avea media de 10 la examen încă de la începutul anului, fiind obișnuită să-mi impun tot felul de provocări încă de când eram mică. Nu era însă o necesitate, doar o dorință pe care aș fi vrut să o îndeplinesc pentru a simți că efortul pe care l-am depus de-a lungul anilor se materializează într-un rezultat satisfăcător. Când am ieșit de la examenul de română, cel pe care îl simțeam mai provocator, eram destul de încrezătoare în ceea ce am scris la literatură, tema compunerii fiind foarte accesibilă, iar textele, destul de ofertante. Nu mi s-a parut un subiect dificil, cred că greșelile pe care le-au mai făcut colegii au fost determinate mai mult de emoții decât de neștiință, exercițiile obiective fiind fără capcane. La matematică, am reușit sa fiu puțin mai calmă, dar emoțiile care îmi străpungeau stomacul erau nelipsite. Nici această probă nu mi s-a părut prea complicată, dar era un subiect care utiliza mai multe cunoștințe. Am reușit să termin în aproximativ o oră, având timp să-mi verific răspunsurile. În ziua rezultatelor, nu reușeam să-mi introduc codul, așa că m-am uitat pe clasificarea pe județ. Pe al șaselea loc, am văzut doi de zece și numele școlii pe care am absolvit-o, «Ion Basgan» Știam că printre colegii care reușiseră să facă perfect la matematică se mai strecuraseră câteva greșeli la română, așa că mi-am verificat codul și am avut bucuria de a vedea că eram tocmai eu aceea. Nu aș spune că a fost șocant, însă nu puteam să nu fiu cotropită de bucurie și să mă întreb dacă era într-adevăr rezultatul meu când am primit confirmarea că munca pe care am depus-o nu a fost irosită. E semnificativ, pentru elevii ce urmează să intre in clasa a VIII-a, să aibă câteva lecturi, eu am avut două principale, care să cuprindă cele mai importante teme ale literaturii și care să fie potrivite pentru exercițiul 9 de la literatură și eventuale texte argumentative. De asemenea, mi se pare important ca elevul să cunoască structura subiectului încă de la începutul anului si să facă, ocazional, câteva teste pentru a se acomoda cu timpul. Prin aprilie, am început să rezolv câte 4 teste suplimentare pe săptămână și cred că mi-a fost de mare ajutor cu gestionarea timpului, identificarea modelului de probleme la matematică si temelor textelor la română. Depinde foarte mult de ceea ce elevul consideră ca este o slăbiciune a sa, însă eu am insistat mai mult asupra tipurilor diferite de texte la română pentru a fi pregătită pentru orice, de la caracterizare, până la compunere narativă. În rest, e nevoie de încredere în propriile puteri, de o înțelegere a punctelor forte și a celor slabe și de o minte limpede atunci când ești întâmpinat de foaia de examen. Sunt conștientă ca aceaste note nu sunt doar meritul meu, ci și al părinților și al profesorilor care au ajutat la pregatirea mea. Acum, după ce știu rezultatul, mă voi îndrepta către Colegiul Național Unirea, profilul matematică-informatică, sperând ca în viitor să devin inginer sau să mă orientez către domeniul IT”, a declarat pentru Ziarul de Vrancea Ioana Gavrilă, absolventă a Școlii Gimnaziale „Ion Basgan” din Focșani

„Performanța elevei noastre Ioana Gavrilă nu este întâmplătoare. A terminat cei 4 ani de gimnaziu cu nota 10. Este un copil foarte aplicat, creativ și sârguincios”, a transmis despre Ioana Gavrilă profesoara Alina Dima, directoarea Școlii Gimnaziale „Ion Basgan”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.