Educație

Directorii celor 61 de şcoli vrâncene eligibile pentru finanțări prin PNRR, invitați să solicite asistență

Ziarul de Vrancea
12 ian 2022 2932 vizualizări

USR PLUS Vrancea aduce în atenția școlilor care au elevi cu risc crescut de abandon școlar că au început preînscrierile prin care pot obține finanțări prin PNRR (pot fi accesate granturi de până la 200.000 euro, încadrate în programe remediale sau after school, programe pentru formarea profesorilor, ori mici investiții de care școala are nevoie) și că termenul limită este 17 ianuarie 2022.

Totodată, USR PLUS Vrancea invită directorii celor 61 de școli eligibile din județul nostru, aflate pe lista celor 3.235 de școli eligibile, identificate prin utilizarea Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație (MATE), să se adreseze pentru „informații și ajutor”.

În aceeași postare din 8 ianuarie, USR PLUS Vrancea mai atrage atenția că principiul de acordare al acestor granturi este „Primul venit – primul servit”, ceea ce înseamnă că directorii celor 61 de școli eligibile din județul nostru trebuie să se grăbească pentru a putea intra în primul lot de 250 de școli care vor primi finanțare.

De asemenea, pentru a fi mai convingători, editorii postării pe acest subiect adaugă că „d-na Corina Atanasiu, președinte USR PLUS Focșani, coordonatorul Capitolului «Educație» din PNRR – în valoare de 3.6 miliarde de euro – , fost Secretar de Stat în M.I.P.E. (Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene), vă poate îndruma/asista/sprijini.”  

Reamintim că în ultima ședință de Guvern din 2021 desfășurată pe 30 decembrie 2021, a fost adoptată Hotărârea privind aprobarea Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), inițiată de Ministerul Educației. PNRAS este cuprins în cadrul Proiectului Național de Reformă „România Educată”, cu finanțare PNRR, în valoare de 543 milioane euro - componenta PNRR nerambursabilă.

Prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar vor fi acordate granturi în valoare de maximum 200.000 euro/școală pentru cel puțin 2.500 de unități de învățământ de stat, de nivel primar și gimnazial cu prioritate de intervenție ridicată, din lista celor 3.235 de școli eligibile identificate prin utilizarea Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație (MATE).

În lista celor 3235 de școli, identificate la nivel național, sunt incluse 61 de unități de învățământ din județul Vrancea eligibile pentru a primi granturi în valoare de maximum 200.000 euro/școală prin PNRR pentru a reduce abandonul școlar. Iată care sunt acestea:

  1. LICEUL TEHNOLOGIC "EREMIA GRIGORESCU" MĂRĂȘEȘTI
  2. ȘCOALA GIMNAZIALĂ SLOBOZIA BRADULUI

  3. ȘCOALA GIMNAZIALĂ TÂMBOEȘTI

  4. ȘCOALA GIMNAZIALĂ "PROFESOR DOCTOR GENERAL GHEORGHE V.ZAHARIA" POPEȘTI

  5. ȘCOALA GIMNAZIALĂ HOMOCEA

  6. ȘCOALA GIMNAZIALA "PRINCIPELE ȘERBAN GHICA ȘI PRINCIPESA ARISTIȚA GHICA" SIHLEA
  7. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR.7 FOCȘANI

  8. ȘCOALA GIMNAZIALĂ "ȘTEFAN CEL MARE" BÂRSEȘTI

  9. ȘCOALA GIMNAZIALĂ ȘERBĂNEȘTI

  10. ȘCOALA GIMNAZIALĂ VÂNĂTORI

  11. ȘCOALA GIMNAZIALĂ TĂNĂSOAIA

  12. ȘCOALA GIMNAZIALĂ SURAIA

  13. ȘCOALA GIMNAZIALĂ "PROF. MIHAI SIMBOTIN" CÂRLIGELE

  14. ȘCOALA GIMNAZIALĂ "PRINCIPELE RADU" ADJUD

  15. ȘCOALA GIMNAZIALĂ CHIOJDENI

  16. ȘCOALA GIMNAZIALĂ BOGHEȘTI

  17. ȘCOALA GIMNAZIALĂ "DR. COSTICA BĂLAN" POIANA CRISTEI
  18. ȘCOALA GIMNAZIALĂ BĂLEȘTI

  19. ȘCOALA GIMNAZIALĂ GĂGEȘTI

  20. ȘCOALA GIMNAZIALĂ OBREJIȚA

  21. ȘCOALA GIMNAZIALĂ CÂMPURI

  22. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR.1 MERA

  23. ȘCOALA GIMNAZIALĂ FITIONEȘTI

  24. ȘCOALA GIMNAZIALĂ "EMIL ATANASIU" GAROAFA
  25. ȘCOALA GIMNAZIALĂ MOVILIȚA
  26. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NĂNEȘTI

  27. ȘCOALA GIMNAZIALĂ "DIMITRIE GUSTI" NEREJU

  28. ȘCOALA GIMNAZIALĂ ȚIFEȘTI

  29. ȘCOALA GIMNAZIALĂ GOLEȘTI

  30. ȘCOALA GIMNAZIALĂ JITIA

  31. ȘCOALA GIMNAZIALĂ "SIMION CRISTIAN" ANDREIAȘU DE JOS

  32. ȘCOALA GIMNAZIALĂ "VICTOR SLAVESCU" COTEȘTI

  33. ȘCOALA GIMNAZIALĂ JARIȘTEA

  34. LICEUL TEORETIC "GRIGORE GHEBA" DUMITREȘTI

  35. ȘCOALA GIMNAZIALĂ MĂICĂNEȘTI

  36. LICEUL TEORETIC "DUILIU ZAMFIRESCU" ODOBEȘTI

  37. LICEUL TEHNOLOGIC "ALEXANDRU IOAN CUZA" PANCIU
  38. ȘCOALA GIMNAZIALĂ "ION DIACONU" TULNICI

  39. ȘCOALA GIMNAZIALĂ PLOSCUȚENI

  40. ȘCOALA GIMNAZIALĂ PALTIN

  41. ȘCOALA GIMNAZIALĂ PĂUNEȘTI

  42. ȘCOALA GIMNAZIALĂ "NECULAI JECHIANU" VRÂNCIOAIA

  43. ȘCOALA GIMNAZIALĂ VULTURU
  44. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR.2 BORDEASCA VECHE

  45. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR.2 MĂRĂȘEȘTI

  46. ȘCOALA GIMNAZIALĂ URECHEȘTI

  47. ȘCOALA GIMNAZIALĂ ”VALERIU D. COTEA” VIDRA

  48. ȘCOALA GIMNAZIALĂ VÂRTEȘCOIU

  49. ȘCOALA GIMNAZIALĂ VIZANTEA RĂZĂȘEASCĂ

  50. ȘCOALA GIMNAZIALĂ "ÎNVĂȚĂTOR GHEORGHE ASANACHE" BORDEȘTI

  51. ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR.1 STRĂOANE

  52. LICEUL CU PROGRAM SPORTIV FOCȘANI

  53. ȘCOALA GIMNAZIALĂ "BARBU ȘTEFĂNESCU DELAVRANCEA" NĂRUJA

  54. ȘCOALA GIMNAZIALĂ RĂCOASA

  55. ȘCOALA GIMNAZIALĂ RUGINEȘTI

  56. ȘCOALA GIMNAZIALĂ PĂULEȘTI PĂULEŞTI RURAL
  57. ȘCOALA GIMNAZIALĂ "DUILIU ZAMFIRESCU" DUMBRĂVENI

  58. ȘCOALA GIMNAZIALĂ "IOAN VODA CEL VITEAZ" SLOBOZIA CIORĂȘTI

  59. ȘCOALA GIMNAZIALĂ "PROF.GENERAL GHEORGHE GHEORGHIU" GOLOGANU

  60. ȘCOALA GIMNAZIALĂ "NICOLAE IORGA" FOCȘANI

  61. ȘCOALA GIMNAZIALĂ "IONEL SARBU" CIORĂŞTI

2.500 de școli din 3.325, din care 61 din județul Vrancea de școli cu risc mare de abandon școlar vor fi selectate pentru acordarea de granturi de câte 200.000 de euro pentru combaterea abandonului școlar, cu finanțare prin PNRR, în valoare de 543 de milioane de euro, anunță Ministerul Educației pe edu.ro.

În ce constă programul

Conform edupedu.ro, practic, școlile vor primi granturi de 200.000 de euro pentru a reduce abandonul școlar până în 2026. Potrivit notei de fundamentare, valoarea granturilor va fi raportată la numărul de elevi și indicele de sărăcie.

Programul constă în identificarea școlilor care au elevi de învățământul primar și gimnazial și se află în risc de abandon școlar. Astfel, se urmărește „sprijinirea acestora în colectarea de date relevante și realizarea planurilor de activități individualizate, prin intermediul Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație”.

Unitățile de învățământ care vor beneficia de aceste granturi vor fi stabilite prin ordin al ministrului educației în luna ianuarie a anului 2022. Până la finalul lunii martie 2022, primele 750 de unități de învățământ vor beneficia de finanțare.

Declarațiile ministrului Sorin Cîmpeanu de la briefingul de după ședința de guvern din 30 decembrie:

„Hotărârea de Guvern adoptată astăzi( n.r.din 30 decembrie 2021) vizează un obiectiv major al proiectului „România Educată” – reducerea abandonului școlar. În condițiile în care România și-a propus, pentru anul 2020, atingerea unui prag maxim de 11,3% abandon școlar, prag pe care, din păcate, nu l-a atins pentru că rata de părăsire a școlii în 2020 a fost de 15,6%. Reducerea abandonului școlar este un element esențial. Cu atât mai mult cu cât, ca urmare a crizei sanitare, acest fenomen de abandon școlar înregistrează tendințe de creștere în loc să înregistreze, așa cum ne-am asumat, scăderi ale cifrelor care și așa sunt foarte mari și care ne poziționează pe ultimele locuri din Europa din această perspectivă.

Hotărârea de astăzi(n.r. din 30 decembrie 2021) va beneficia de o finanțare de 543 de milioane de euro, este o componentă nerambursabilă din PNRR care va trebui implementată cât mai rapid posibil. În acest sens, din perspectivă formală este îndeplinit jalonul cu numărul 462, componenta Educație, reforma 3, investiția 4.

Tot în această seară (n.r. 30 decembrie 2021)  am trimis la Monitorul Oficial, Ordinul de ministru pentru implementarea MATE (Mecanismul de avertizare timpurie în educație).

Ambele documente vor fi publicate în Monitorul oficial de astăzi(n.r. 30 decembrie 2021) .

Am trimis, de asemenea, și lista celor 3.235 de școli identificate ca fiind eligibile, adică au cel mai mare risc de abandon școlar. Din acestea, la începutul lui 2022 vom selecta cel puțin 2.500 de școli care se află în risc de abandon școlar cu gradul cel mai ridicat. Până în luna martie, minimum 750 de școli din acestea vor trebui să primească deja finanțare și programul să fie demarat.

Programul asigură câte 200.000 de euro pentru fiecare din aceste școli, precizez că este vorba de școli cu număr redus de elevi, din mediul rural, acolo unde rata de abandon școlar pentru 2020 a fost de 26%. Drept urmare, trei sferturi din aceste școli sunt din mediul rural, ele vor beneficia de prioritate în acordarea acestor granturi.

Este vorba de intervenții nu numai din perspectiva acțiunilor remediale, din perspectiva oferirii unor oportunități care ar fi în premieră pentru școlile din mediul rural. Este vorba de acces prin platforme online la predarea făcută de cei mai buni profesori din România. Se pot acorda și forme de sprijin material, material sportiv, echipamente IT, lucruri care le lipsesc elevilor din mediul rural și care ar putea să-i determine să nu părăsească școala.

Un alt obiectiv este acela al promovării examenului de Evaluare Națională și al tranziției de la gimnaziu către liceu. Toate aceste școli eligibile sunt de primar și gimnaziu. Pe partea de liceu se ocupă programul ROSE.

Dacă programul MATE va fi aplicat, este probabil pentru prima dată când vom resimți efecte majore care se vor traduce în reducerea abandonului școlar în aceste unități care vor beneficia de finanțare.

Peste granturi este vorba și de formarea a 45.000 de cadre didactice din perspectiva abandonului școlar pentru a fi sensibilizați colegii noștri profesori la elementele care generează abandon școlar. Sunt acțiuni integrate.”

Citiți în documentul atașat articolului textul postătii de sâmbătă, 8 ianuarie 2022, pe contul de facebook USR PLUS Vrancea, prin care directorii celor 61 de şcoli vrâncene eligibile pentru finanțări prin PNRR sunt invitați să solicite îndrumari/asistență/sprijin


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.